Hlavní obsah

VIDEO: Ovečkin po disciplinárním trestu odmítl start v Utkání hvězd NHL

Ruská hokejová hvězda Alexandr Ovečkin se rozhodl, že se nezúčastní víkendového Utkání hvězd NHL. Důvodem je třízápasový disciplinární trest, který útočník Washingtonu v pondělí dostal za faul na českého obránce Zbyňka Michálka v nedělním utkání proti Pittsburghu. Informoval o tom generální manažer Capitals George McPhee.

Foto: Jason Cohn, Reuters

Alexandr Ovečkin slaví v zápase s Pittsburghem gól, po něm si ale třikrát nezahraje

Článek

"Přišel ráno a řekl: 'Jsem hráč v trestu a nezasloužím si tam být'," řekl McPhee pro internetové stránky kanadské televizní stanice TSN. Šestadvacetiletý Ovečkin se dočkal nominace, přestože prožívá bodově nejhorší sezonu v NHL. V 47 zápasech si připsal 39 bodů za 20 branek a 19 asistencí. Nejužitečnější hráč NHL z let 2008, 2009 i 2010 při předešlých čtyřech startech vždy především při dovednostních soutěžích bavil svými kousky fanoušky.

Ovečkin v průběhu druhé třetiny zasáhl Michálka u hrazení krátce poté, co český bek odehrál kotouč, ale nestihl se nijak bránit. Ruskému útočníkovi, který neobdržel ani dvouminutový trest, zřejmě přitížil i fakt, že se odrazil a při střetu povyskočil. "Jsme všichni naštvaní. Neočekávali jsme třízápasový trest," řekl McPhee.

Vedení NHL Ovečkina za jeho rozhodnutí nijak trestat nebude. Už v roce 2009 odmítli účast na All Star Game v Montrealu po jednozápasovém trestu Nicklas Lidström a Pavel Dacjuk z Detroitu. Loni se například omluvil Jarome Iginla z Calgary a na letošní rok požádali o nezařazení do nominace Lidström a další veterán Teemu Selänne z Anaheimu.

Před Ovečkinovou omluvou došlo už k několika dalším změnám. I díky tomu spoluhráč Jaromíra Jágra z elitní útočné řady Philadelphie Scott Hartnell korunoval své zřejmě nejlepší období v kariéře premiérovou pozvánkou na Utkání hvězd. Devětadvacetiletý Kanaďan nahradí v exhibici v Ottawě kapitána Chicaga Jonathana Toewse, jenž se zranil v sobotu proti Nashvillu.

Hartnell vstřelil ve dvou zápasech o víkendu pět gólů včetně čistého hattricku v neděli proti Bostonu. Díky tomu byl vyhlášen druhým nejlepším hráčem týdne a dnes si od vedení NHL vysloužil také pozvánku na nedělní All Star Game.

Utkání hvězd se kvůli zranění nezúčastní ani finský útočník Mikko Koivu z Minnesoty a americký obránce Dustin Byfuglien z Winnipegu. Jejich místa zaujali dva Kanaďané - Jordan Eberle z Edmontonu a Kris Letang z Pittsburghu. Změna nastala i ve výběru nováčků, kde Ryana Nugenta-Hopkinse z Edmontonu nahradil krajan Nick Johnson z Minnesoty. Otazník nad startem ve víkendové exhibici visí u útočníka Jamieho Benna z Dallasu, který je po operaci slepého střeva.

Jediným českým zástupce v Utkání hvězd bude kanonýr Ottawy Milan Michálek. O tom, zda se objeví ve výběru svého klubového spoluhráče Daniela Alfredssona, či v týmu Zdena Cháry, rozhodne čtvrteční draft. V něm si budou kapitán Alfredsson se svým asistentem Henrikem Lundqvistem i Chára s Joffreyem Lupulem vybírat z dalších nominovaných své spoluhráče.

Dovednostní soutěže jsou na programu v noci ze soboty na neděli v 1:00 SEČ, vlastní utkání pak v neděli od 22:00.

Reklama

Související témata: