Hlavní obsah

Enge hned první den na Dakaru ztratil pět hodin

Biša

Hned v první etapě Rallye Dakar zjistil automobilový jezdec Tomáš Enge, že ho při premiéře na slavném závodě nečeká nic jednoduchého. Jediný Čech, který se představil v mistrovství světa formule 1, v úvodní etapě ztratil po technických problémech více než pět hodin a do cíle v Biše dojel za tmy.

Foto: Buggyra media

Tomáš Enge v cíli první etapy Rallye Dakar.

Článek
Fotogalerie

"Tak konečně jsem si to vychutnal. Stalo se to, před čím mě všichni varovali. Dakar je prostě dlouhý a nevyzpytatelný," řekl Enge, který startuje společně s Vlastimilem Tošenovským s buggynou Can-Am v kategorii "lehkých" prototypů.

Pilot týmu Buggyra Zero Mileage Racing měl v neděli potíže od začátku. "Ještě nevíme, kde je přesně problém, ale auto jelo od začátku jen na zadní pohon a zřejmě kvůli tomu se přehřívaly zadní poloosy, praskla jedna, pak i druhá," řekl Enge. Ve výsledkové listině proto dlouho chyběl. "Třicet kilometrů před cílem jsme museli udělat provizorní opravu, která nám zajistila to, že jsme tady, a i když s velkou ztrátou, tak pokračujeme dál," podotkl Enge.

Čtyřiačtyřicetiletý jezdec, jenž před Dakarem neabsolvoval žádnou dálkovou rallye, ale neztrácí dobrou náladu. "O to větší zábava to teď bude," řekl Enge, jenž dopředu avizoval, že letos chce hlavně získávat zkušenosti. Příležitost bude mít již dnes, kdy účastníky rallye čeká 685 km dlouhá trasa z Biši do Vadí ad-Davásir, z níž 457 km bude tvořit rychlostní zkouška.

Foto: Buggyra media

Bugina Josefa Macháčka s Pavlem Vyoralem na trati Dakaru.

V kategorii prototypů zajel původně devátý čas Engeho týmový kolega Josef Macháček, ale po dodatečné penalizaci klesl na dílčí i celkové 14. místo. Mezi lehkými prototypy je ale třetí.

Úsek plný kamenů projel bez větších problémů. „Ráno jsme měli trochu naspěch, protože ještě na přejezdu jsme museli řešit problém s manžetou. Pak přišly trable s tankováním, a tak jsme odstartovali do speciálky o něco později, nicméně na výsledný čas to nemělo vliv. Jelo se hodně v kamení a v prachu. Jsem ale rád, že jsem se dostal mezi rychlé jezdce a v pondělí se nám pojede dobře. Výsledky nestíhám sledovat, ale stojíme si dobře," uvedl Macháček.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: