Hlavní obsah

Král slibuje: Předložíme návrh na zeštíhlení mládežnických soutěží

Praha

Prezident Českého hokeje Tomáš Král slibuje, že šéftrenér Filip Pešán na jednání výkonného výboru svazu předloží návrh modelu, který by od příští sezony počítal se snížením počtu účastníků v mládežnických soutěží. Zároveň chce zpřísnit nároky na práci Akademií Českého hokeje.

Foto: Sport.cz

Prezident Českého hokeje Tomáš Král.

Článek

Jestli budete i nadále držet nesmyslně vysoký počet dvaceti účastníků nejvyšší soutěže, jestli neseškrtáte i počty týmů v dorostenecké lize, konkurenceschopnost a kvalita tuzemského mládežnického hokeje se nikdy nezvedne.

Podobné hlasy se od hokejových expertů ozývají už dlouhé roky, svaz jako by je ale neslyšel. Nebo spíš nechtěl slyšet. Změny v nejvyšších mládežnických soutěžích sice výkonný výbor Českého hokeje v prosinci 2019 schválil, stejně ale nakonec nezrealizoval. Prý nemohl, když minulá sezona byla kvůli covidu předčasně ukončena.

Teď přijde návrh na restrukturalizaci znovu.

„S Filipem Pešánem jsme domluveni, že na jednání výkonného výboru předloží aktualizovaný model zeštíhlení mládežnických soutěží a návrh na přezkoumání statusu a diferenciaci podpory akademií podle dosahovaných výsledků," uvedl Král v tiskové zprávě zaslané médiím. Status akademie má aktuálně 17 klubů.

„Návrhy budou projednány a schváleny tak, abychom k jejich realizaci mohli přistoupit od nejbližší sezony. Již dříve jsme přijali také materiál, zabývající se filozofií výchovy mládeže v nejnižších věkových kategoriích," doplnil svazový prezident.

Změny v soutěžích mládežnických kategorií mají vycházet z modelu přijatého předloni v prosinci. Počet účastníků nejvyšší juniorské soutěže má být snížen z 20 na 14, v nejvyšší dorostenecké lize z 30 na 24 sportovní cestou. Postupy a sestupy by neměly být vázány na status Akademie Českého hokeje. Dalším souvisejícím krokem má být zúžení počtu účastníků Chance ligy z 18 na 14 a v druhé nejvyšší soutěži dospělých by měly být obnoveny sestupy a postupy.

„Jsem rád, že se přístupy mění a věřím, že změny nebudou na rozdíl od minulosti a priory odmítány těmi, kdo se v práci s mládeží nemohou vykázat úspěšnými výsledky a úpravy se jich případně dotknou. Všichni musíme sledovat společný cíl, kterým jsou vyšší konkurenceschopnost a motivace v mládežnickém hokeji," dodal Král.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama