Hlavní obsah

Davidová si ve skvělé rozjeté stíhačce odstřelila bronzovou naději

Oberhof
Aktualizováno

Čekání na první medailový úspěch českého biatlonu v letošní zimě mohla ukončit Markéta Davidová při stíhačce Světového poháru v německém Oberhofu. Stačilo ji odstřílet poslední položku čistě a brala by bronz za suverénní norskou dvojicí Tiril Eckhoffová, Marte Röiselandová. Jenže první tři rány závěrečné stojky poslala česká reprezentantka mimo terč a znamenalo to pro ni propad až na 12. místo v cíli.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Markéta Davidová si pohoršila na deváté místo.

Článek

Eckhoffová měla už na startu půl minuty k dobru, a když zvládla první položku vleže čistě, tak její náskok ještě narostl. Až 43 sekund po ní opouštěla střelnici Rakušanka Hauserová. Na třetí místo pak poskočila po bezchybném počínání na stavu Davidová a jela potom v tandemu se Švédkou H. Öbergovou, která se vracela z trestného kola.

Při druhé střelecké zastávce ani jedna rána mimo terč neohrozila vedení Norky, Davidová dala znovu nulu a utvořila stíhací skupinu společně s Norkou Röiselandovou a Hauserovou. V polovině závodu sice ztrácely na Eckhoffovou 27 vteřin, ale na 5. místě figurující Němka Preussová za nimi zaostávala téměř půl minuty.

První místo Eckhoffové neohrozila ani střelba vstoje. Davidová se bohužel na rozdíl od svých kolegyň dopustila jedné chyby, čímž s Rakušankou a Norkou ztratila kontakt, ale patřilo jí docela s přehledem čtvrté místo. Na této pozici přijela i na poslední položku. Jenže poslala tři rány mimo terč a bylo po nadějích. Pro českou závodnici bylo 450 metrů navíc doslova zničující. Nakonec si oproti sprintu pohoršila o pět míst, když dojela dvanáctá.

Eckhoffová si neodepřela na závěr ještě jedno trestné kolo a musela tak ke konci odrážet útok krajanky Röiselandové, ale rozdílem půl vteřiny své osmnácté vítězství v SP uhájila. Bronz ze sprintu si po selhání Davidové na poslední položce zopakovala Hauserová. Překvapením byl posun Rusky Mironovové z osmnácté až na čtvrtou pozici. Skokankou stíhačky se ale stala Italka Wiererová, která se posunula z 31. místa na startu až na sedmé místo v cíli.

„Poslední stojka, to byl nějaký zkrat. Přišlo mi, že ani poloha těla nebyla špatná, takže vůbec nevím, proč první tři rány nešly do terče. Trojka z jedné položky by se mi opravdu stávat neměla. Do té doby bylo všechno fajn, podržely mě i brutálně dobře připravené lyže," líčila pro Českou televizi Davidová.

Eva Puskarčíková marně toužila po bodech. Na střelnici udělala jen dvě chyby, ale výrazně zaostávala na lyžích a byla až z toho až 43. příčka v cíli stíhačky.

Světový pohár biatlonistek v Oberhofu - stíhací závod žen na 10 km
1. Eckhoffová (Norsko) 32:20,9 (2)
2. Röiselandová (Norsko) +0,5 (1)
3. Hauserová (Rakousko) +43,0 (1)
4. Mironovová (Rusko) +1:11,2 (2)
5. Chevalierová-Bouchetová +1:20,8 (2)
6. Hojniszová-Staregaová (Polsko) +1:21,4 (1)
7. Wiererová (Itálie) +1:23,1 (0)
8. H. Öbergová (Švédsko) +1:36,3 (4)
-----
12. Davidová (ČR) +2:01,4 (4)
43. Puskarčíková (ČR) +4:41,9 (2)
Stav Světového poháru (po 11 závodech)
1. Röiselandová (Norsko) 509
2. Eckhoffová (Norsko) 466
3. H. Öbergová (Švédsko) 466
4. E. Öbergová (Švédsko) 379
5. Alimbekovová (Bělorusko) 355
6. Wiererová (Itálie) 350
7. Preussová (Německo) 347
8. Hauserová (Rakousko) 305
9. Davidová (ČR) 302
------
53. Puskarčíková (ČR) 40
59. Charvátová (ČR) 25
64. Jislová (ČR) 20

Reklama

Související témata: