Hlavní obsah

Sparta - České Budějovice 0:1Jihočeši potrestali penaltové zoufalství, Baník se naladil výhrou

Praha
Aktualizováno

Příští víkend se na vítkovickém trávníku utkají naostro. Generálku na ligu zvládli rozdílně. Zatímco fotbalisté pražské Sparty na Strahově podlehli Českým Budějovicím 0:1, ostravský Baník porazil druholigovou Líšeň 2:0. Letenský útočník Libor Kozák opět neproměnil penaltu, takže Sparta posunula zoufalou bilanci v aktuální sezoně na osm pokutových kopů s jediným proměněným...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Andreas Vindheim (vlevo) ze Sparty Praha a Patrik Brandner z Českých Budějovic.

Článek

Generálka před startem jarní části první ligy se v tréninkovém areálu Sparty na Strahově hrála nezvykle na 3x40 minut. Největší šanci Pražanů měl v 74. minutě střídající Libor Kozák. Jednatřicetiletý útočník však pokutový kop neproměnil a neprosadil se ani z dorážky. Na druhé straně v závěru druhého dějství překonal Patrik Brandner vyběhnutého gólmana Milana Heču, domácí stoper David Lischka však zakopl míč do zámezí.

Vítězství zajistil Jihočechům ve 119. minutě Matej Mršič, který si v šestnáctce přehodil míč z levačky na pravačku a zakončením k tyči překonal brankáře Dominika Holce. Zatímco Letenští odehráli předtím v přípravě dvojutkání s druholigovou Chrudimí, které vyhráli 6:0 a 2:0, pro Dynamo šlo o jediný duel v zimní přestávce.

"Prvních 80 minut nebyla hra špatná, akorát chyběly góly a využití šancí. Jinak utkání mělo oboustranně dobré tempo. Dobrá příprava. Věřím, že v mistrovském utkání v Ostravě se střelecky prosadíme," hodnotí pro klubovou televizi trenér Václav Kotal.

"Se soupeřem jsme se dohodli, že budeme hrát 3x40 minut hlavně proto, abychom mohli dobře protočit celý tým a aby si všichni zahráli alespoň šedesát minut. Utkání rozhodně splnilo svůj účel. Myslím, že jsme hráli slušně, nakonec jsme vyhráli, což samozřejmě vždy potěší," cituje web českobudějovického klubu kouče Davida Horejše.

Baník rozhodl o výhře nad druhým celkem druhé ligy Líšní v úvodním poločase. V 15. minutě se zblízka prosadil hlavou Jakub Pokorný a o 11 minut později zvýšil střelou z vápna David Buchta.

"První poločas byl z naší strany herně lepší. Bohužel naše efektivita není zatím příliš vysoká, abychom dokázali zhodnotit, co si vytvoříme. Branek určitě mohlo být více," cituje klubový web trenéra Luboše Kozla, jehož svěřenci ve středu podlehli druholigovému Prostějovu 0:1.

Jarní část ligové sezony začne v pátek.

Přípravná fotbalová utkán:
Sparta Praha - České Budějovice 0:1 (0:0, 0:0)
Branka: 119. Mršič. Hráno na 3x40 minut.
Sparta: Nita (41. Heča, 81. Holec) - Vindheim (81. Šilhart), Vitík (81. Gelašvili), Plechatý (81. Gabriel), Hancko (61. Lischka), Polidar (81. Hanousek) - Wiesner (41. Minčev), Sáček (81. Ryneš), Dočkal (81. Souček), Ladislav Krejčí I (81. Frýdek) - Juliš (61. Kozák). Trenér: Kotal.
Č. Budějovice: Drobný (41. Vorel) - Čolič (81. Němeček), Simba (41. Talověrov), Králik (61. Havel), Kladrubský (61. Novák) - Javorek (61. Havelka), Valenta (61. Čavoš) - Ekpai (61. Mršič), Alvir (81. Kousal), Jánošík (81. Bassey) - Ledecký (56. Brandner). Trenér: Horejš.
Baník Ostrava - SK Líšeň 2:0 (2:0)
Branky: 15. Pokorný, 26. Buchta.
Baník: Laštůvka - Sanneh, Pokorný, Stronati, Fleišman - Tetour, Kaloč - Buchta, Mena, Holzer - Potočný. Trenér: Kozel.

Reklama