Hlavní obsah

Berbr je z vězení venku, z Pankráce odešel beze slova s taškou a igelitovým pytlem v ruce

Aktualizováno

Roman Berbr, bývalý místopředseda Fotbalové asociace České republiky obviněný z korupce, byl ve středu propuštěn z vazební věznice na pražské Pankráci. Bez tří dnů strávil za mřížemi tři měsíce. Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu jej zatkli v polovině října společně s dalšími devatenácti fotbalovými funkcionáři, rozhodčími a delegáty za údajné ovlivňování výsledků.

Propuštění Romana Berbra.Video: Sport.cz/ ČTK

 
Článek
Fotogalerie

Původně se očekávalo, že by měl být bývalý vrcholný funkcionář FAČR propuštěn v pátek. Podle informací Práva ale obdrželo vedení pankrácké věznice od soudu rozhodnutí o propuštění již dnes dopoledne a Berbr opustil bránu zařízení minutu před 14. hodinou.

Pobyt za mřížemi před přítomnými novináři Berbr nijak nekomentoval. V doprovodu dvou mužů nesoucích jeho věci, sám s černým kulichem naraženým až na oči a rouškou na ústech zamířil rychlým krokem k přistavenému vozu, který čekal na parkovišti nedaleko vazební věznice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Berbr opouští po téměř třech měsících vazební věznici.

Do auta si odnášel tašku a černý igelitový pytel s věcmi. Na žádosti o rozhovor nereagoval a pobyt za mřížemi ani slovem nekomentoval a ihned ve stříbrném automobilu Škoda Scala i s doprovodem odjel.

Berbr s Rogozem čtvrt roku ve vazbě

Berbra poslal za mříže loni 18. října Městský soud pro Prahu 6, aby nemohl ovlivňovat svědky a další aktéry kauzy, která propukla dva dny předtím zásahem detektivů z Národní centrály proti organizovanému zločinu v sídle Fotbalové asociace ČR na pražském Strahově a na dalších místech republiky. Bylo při ní zadrženo dvacet osob, z nich byla většina propuštěna a vyslýchána na svobodě.

Ve vazbě nakonec skončili jen čtyři aktéři případu, v němž jde o ovlivňování fotbalových zápasů, manipulaci s nasazováním rozhodčích, jejich uplácením, ale také o defraudaci finančních prostředků Plzeňského krajského fotbalového svazu i nelegální sázky na výsledky soutěžních utkání.

Městský obvodní soud pro Prahu 6 uvalil vazbu na tehdejšího místopředsedu FA ČR Romana Berbra, sportovního ředitele Vyšehradu Romana Rogoze, bývalého ligového fotbalistu a poté rozhodčího a delegáta asociace Michala Káníka a rozhodčího Tomáše Grimma.

Káník a Grimm se záhy rozhodli s detektivy spolupracovat, a proto byli z vazby propuštěni, zatímco oba hlavní aktéři Berbr s Rogozem na opuštění vazební věznice čekali téměř čtvrt roku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Berbr po propuštění z pankrácké vazební věznice.

Roman Rogoz opustil pankráckou vazební věznici v pondělí. „Nyní se bude dávat dohromady, protože není v dobrém zdravotním ani psychickém stavu. Musí se z toho vzpamatovat,“ řekl v úterý Právu Rogozův advokát Oldřich Chudoba.

Roman Berbr zůstal za mřížemi o dva dny déle. Pobyt ve vazební věznici však ani on nekomentoval, stejně jako se nevyjádřil k obviněním, která jsou proti němu vznesena.

Foto: Milan Malíček, Právo

Po bezmála třech měsících na svobodě...

Jediným vyjádřením tak zůstávají říjnová slova jeho tehdejšího právního zástupce Filipa Seiferta, která při odchodu z Justičního paláce v Praze na Míčánkách řekl, že jeho klient všechna obvinění odmítl.

Berbr, který po uvalení vazby rezignoval na všechny funkce v českém fotbale, v čemž ho posléze následovala i jeho partnerka Dagmar Damková, bude nyní dál vyšetřován na svobodě.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: