Hlavní obsah

Chtějí na Leicester! Dovezte čínskou vakcínu, klidně i Sputnik, vyzývají Tvrdíka fanoušci

Chytají se naděje. I takové, která zřejmě nepřináší možnost reálného řešení. Alespoň prozatím. Přivezte vakcínu z Číny, ať můžeme na Leicester do hlediště, zní výzva od některých fanoušků ze sociálních sítí směrem k Jaroslavu Tvrdíkovi, šéfovi Slavie a manažerovi, který má k čínské realitě blízko. Ten v odpovědi zachovává diplomatický tón, nákup nějaké vakcíny nevylučuje.

Foto: Tingshu Wang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Slávisty 18. a 25. února čeká souboj s Leicesterem v Evropské lize. Atraktivní lákadlo. Ale podle všeho bez diváků v hledišti. Těžko se s tím někteří smiřují. „Apeluji na pana Tvrdíka, aby dovezl 25 000 dávek čínské vakcíny CoronaVac, daroval je permanentkářům a my tak mohli na Slavia - Leicester. Konec hlášení," píše na Twitteru jistý Jan, který se označuje za hrdého držitele sezonní slávistické vstupenky.

„Klidně Spustnik," navazuje další příznivec, že by bez okolků použil i u nás zpochybňované ruské očkování. Pokud tedy nevtipkuje jako někteří jiní.

S dovozem a užitím čínské vakcíny to rozhodně není jen tak. I když třeba čerstvé zprávy z Maďarska naznačují, že její nasazení ve střední Evropě nemusí být tak úplně nereálné.

Sestřih utkání Midtjylland - SlaviaVideo: O2 TV Sport

Šéf červenobílých odpovídá diplomaticky. „Rádi bychom jako klub zaplatili vakcínu pro všechny permanentkáře, kdyby nám ji někdo z těch výrobců, jejichž vakcíny se smějí používat v EU, prodal."

Schváleny zatím jsou produkty Pfizer/BioNTech a Moderna. O možnostech zvýhodnění očkovaných jedinců se zatím jen diskutuje. Je ovšem zjevné, že mnohé firmy, a tudíž i kluby budou usilovat o vakcinaci svých lidí, ale je otázkou, jak rychle to bude na pořadu dne a co to vlastně očkovaným přinese v reálném životě.

Zatím je jisté jen to, že Česko při náznaku jakéhokoli rozvolnění opakovaně spolehlivě stoupalo na přední pozice žebříčku podle počtu nakažených, a tedy mezi země ohrožené kolapsem zdravotnických služeb. S diváky v hledištích proto asi hned tak počítat nelze.

O to víc to může mrzet permanentkáře, kteří si zaplatili za celosezonní vstupenku i přesto, že jim muselo být jasné, že na návštěvu fotbalu - i toho na evropské scéně - ji hned tak nepoužijí. Chtěli se ale ztotožnit s klubem v těžkých koronavirových dobách.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský a předseda představenstva klubu z Edenu Jaroslav Tvrdík před utkáním Ligy mistrů s Borussií Dortmund.

Vakcína je v ČR nyní určena pro seniory a skupiny z ´první bojové vlny´, i když tento týden už se dostalo i na kolemjdoucí u jedné z pražských nemocnic. Stalo se tak ovšem jen proto, aby se zdravotnické zařízení vyhnulo likvidaci nepoužitých dávek očkování. Rezervace na očkování pro širší vrstvy občanů se teprve připravuje.

Nechali byste se očkovat i čínskou nebo ruskou vakcínou, kdyby vám to přineslo nějakou výhodu, třeba možnost návštěvy atraktivní sportovní akce?
Ano
32,5 %
Ne
64,7 %
Nevím
2,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6644 čtenářů.

Reklama