Hlavní obsah

Djokovič se ohradil proti kritice za požadavky na Australian Open

Do začátku Australian Open ještě dost času zbývá, první bitva se však rozhořela už nyní. Světová jednička Novak Djokovič se ostře ohradil proti kritice, která se na něj snesla poté, co vyzval pořadatele v Melbourne, aby se tenistům v karanténě kvůli koronaviru dostalo výjimečného zacházení. Podle třiatřicetiletého Srba si lidé jeho návrhy špatně vyložili.

Foto: Stringer, Reuters

Novak Djokovič po příletu do australského Adelaide, kde jsou podmínky pro trénink lepší než v Melbourne.

Článek

V přísné karanténě v Melbourne je kvůli opatřením proti šíření nákazy covid-19 přes 70 tenistů včetně Barbory Strýcové, Barbory Krejčíkové, Kateřiny Siniakové nebo Tomáše Macháče. Hráči v přísné karanténě musí být dva týdny na hotelovém pokoji bez možnosti pořádného tréninku.

Djokovič proto vyzval pořadatele, aby tenistům karanténu zkrátili a aby hráče přesunuli do soukromých domů s kurty. Šéf prvního grandslamu sezony Craig Tiley sice upřesnil, že nešlo o požadavky, ale návrhy, přesto se Djokovič stal terčem tvrdé kritiky. Podle některých šlo jen o politické gesto, aby upozornil na vlastní hráčskou asociaci, kterou loni založil.

Djokovič, který spolu s dalšími elitními hráči bez větších omezení trénuje v koronavirem méně zasaženém Adelaide, je přesvědčen, že takovou reakci si nezasloužil. "Moje dobré úmysly pro kolegy v Melbourne byly vyloženy jako sobecké, nevděčné a obtížné," uvedl v prohlášení.

"Nic ale není dál od pravdy," přidal sedmnáctinásobný grandslamový vítěz. "Nicméně v podobných chvílích se ptám sám sebe, jestli bych se prostě neměl hodit do klidu a užívat si privilegií, místo abych se staral o problémy ostatních," dodal Djokovič, který loni skončil v hráčské radě ATP a založil vlastní hráčskou organizaci.

Tenisté na Australian Open pokračují v tréninku, 72 z nich ale zůstává v tvrdé karanténě

<a href="http://www.sntv.com/">sntv</a>

"Svoje současné výhody jsem si tvrdě odpracoval a je pro mě opravdu těžké současné situaci pouze přihlížet, když vím, jak moc mi na začátku, kdy jsem byl bezvýznamný nikdo, pomohlo sebemenší gesto a rada. Proto jsem se rozhodl využít svoji pozice, aby mohl v co největší míře pomoci," prohlásil.

Reklama