Hlavní obsah

Svobodu Navalnému! Jeden z nejlepších hokejistů současnosti nepřestává s kritikou Putina

Dlouhodobě patří ke kritikům režimu prezidenta Vladimira Putina a ani současný vývoj událostí v Rusku jej nenechal chladným. Hvězdný ruský útočník New Yorku Rangers Artěmij Panarin ve čtvrtek veřejně podpořil vězněného opozičního předáka Alexeje Navalného, když na svém Instagramu umístil jeho fotografii s hashtagem #SvoboduNavalnému.

Foto: Bruce Bennett, Reuters

Artěmij Panarin z NY Rangers je dlouhodobým kritikem ruského prezidenta Vladimira Putina.

Článek

Devětadvacetiletý Panarin, jedna z největších hvězd současného hokeje, se do Putina pustil už v létě 2019. O ruském prezidentovi prohlásil, že už nerozeznává dobré věci od špatných, že ruský lid by k němu neměl vzhlížet jako k supermanovi a že v zemi panuje bezpráví.

Od většiny ruských sportovců napříč odvětvími tehdy Panarin schytal slova kritiky. Putina se tehdy zastali i takoví hokejoví velikáni jako Jevgenij Malkin, Ilja Kovalčuk nebo Alexandr Ovečkin. Ten se v minulosti na sociálních sítích přidal do kampaně „Team Putin", která měla ukázat silné a semknuté Rusko.

Ovšem Panarin si za svými názory dál stojí. Sdílená Navalného fotka budiž důkazem.

Navalnyj, jenž je považován za největšího Putinova politického odpůrce, byl minulou neděli zadržen na moskevském letišti po návratu z Německa, kde se zotavoval ze srpnové otravy, kterou mnozí připisují Putinovi a tajné službě FSB. Kreml tato obvinění odmítá a zpochybňuje, zda byl Navalnyj vůbec otráven. Ten byl po zadržení na letišti umístěn do vyšetřovací vazby a čeká na soud.

Jeho přívrženci chystají na sobotu v Rusku protestní akce. Na dálku se k nim zveřejněním Navalného fotografie připojil i Panarin. Jeho příspěvek sdílel i ruský obránce Chicaga Nikita Zadorov. Lajk pak dali bývalý vynikající ruský hokejista, vítěz Stanley Cupu a ZOH a dnes trenér Kunlunu Alexej Kovaljov nebo útočník Dallasu Denis Gurjanov.

Reklama