Hlavní obsah

Výzva pro Lvíčata! V kvalifikaci ME narazí na Albion

Aktualizováno

K prvním bitvám nastoupí až na podzim, už teď se ale těší na atraktivní konfrontaci. V kvalifikaci ME 2023 narazí čeští reprezentanti do jedenadvaceti let na kolébku fotbalu Anglii, kterou jim nyonský los přisoudil z prvního koše. Společnost ve skupině G jim vytvoří rovněž Albánie, Kosovo, Andorra a Slovinsko, s nímž se střetnou také na letošním EURO.

Foto: FAČR

Trenér fotbalové jednadvacítky Karel Krejčí.

Článek

„Na první dojem nevypadá skupina špatně, i když na druhou stranu teď řeším věci, které nás čekají se současnou jednadvacítkou a blížícím se mistrovstvím Evropy. Upřímně v tuto chvíli neznám úplně detailně sílu soupeřů, kteří nás čekají v další kvalifikaci, na to přijde čas. Ale můžu říct, že v silách další jednadvacítky bude znovu se prát o postup, poměřit se se všemi soupeři a dobře reprezentovat český fotbal," řekl pro web FAČR trenér Karel Krejčí.

Přitom ho hřeje, že národní tým nečekají náročná cestování. „Určitě jsme z tohoto pohledu dopadli mnohem lépe, než cestovat třeba do Kazachstánu nebo Ázerbájdžánu. I takové věci v kvalifikacích a při plánování veškeré logistiky hrají roli," uvedl kouč Lvíčat.

Foto: FAČR

Trenér Karel Krejčí (vpravo) během tréninku české fotbalové jedenadvacítky před duelem ME v Litvě.

Angličané tradičně disponují líhní talentů. Na březnový evropský šampionát v Maďarsku a Slovinsku pronikli z prvního místa kvalifikační skupiny, kde jasně dominovali. Z deseti zápasů vyhráli devět, jediné body za remízu 3:3 paradoxně ztratii na půdě outsidera z Andorry, s kterou se střetnu i tentokrát.

„Anglie bude největším favoritem. Ale už jsme se s ní poměřili několikrát a třeba v kategorii U20 jsme na jejím hřišti vyhráli 3:0. Takže uspět je možné i s takovým top týmem," ujišťuje záložník Michal Kohút.

Nového kvalifikačního cyklu se zúčastní borci narození v roce 2000 a mladší. Šampionát uspořádá Rumunsko společně s Gruzií, které mají účast automaticky zajištěnou. Letenky na mistrovství si pak zajistí vítězové devíti kvalifikačních skupin a rovněž tým s nejlepší bilancí na druhém místě. Zbylých osm celků na druhých příčkách se střetne v baráži o poslední čtyři volné pozice na turnaji.

K oporám Lvíčat by měli patřit i někteří borci, kteří nakoukli do úspěšného mužstva, jenž se za pár týdnů představí na EURO ve slovinském Celje. Slávistický stoper David Zima, ofenzivní univerzál Adam Hložek ze Sparty, záložníci Tomáš Ostrák z Karviné nebo plzeňský Pavel Šulc.

„V naší nejvyšší soutěži obecně dostává dost mladých hráčů a pro ročník 2000 to platí stoprocentně. Někteří hrají důstojnou roli i ve špičkových klubech. Udržujeme si o nich přehled, už několik z nich dostalo šanci v nedávné kvalifikaci a dokázali vytvořit konkurenční prostředí starším klukům. Ligové zápasy mladým dají strašně moc, český fotbal z toho může těžit a další jednadvacítka by měla mít sílu a bude konkurenceschopná. Otázkou je, jak se na hráčích projeví to, že už přes rok kvůli covidové situaci neměli možnost špičkové mezinárodní konfrontace na reprezentační úrovni," dodal Krejčí.

Los kvalifikace ME fotbalistů do 21 let pro rok 2023:
Skupina A: Chorvatsko, Rakousko, Norsko, Finsko, Ázerbájdžán, Estonsko.
Skupina B: Německo, Polsko, Izrael, Maďarsko, Lotyšsko, San Marino.
Skupina C: Španělsko, Rusko, Slovensko, Severní Irsko, Litva, Malta.
Skupina D: Portugalsko, Řecko, Island, Bělorusko, Kypr, Lichtenštejnsko.
Skupina E: Nizozemsko, Švýcarsko, Bulharsko, Wales, Moldavsko, Gibraltar.
Skupina F: Itálie, Švédsko, Irsko, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Lucembursko.
Skupina G: Anglie, ČR, Slovinsko, Albánie, Kosovo, Andorra.
Skupina H: Francie, Srbsko, Ukrajina, Severní Makedonie, Faerské ostrovy, Arménie.
Skupina I: Dánsko, Belgie, Turecko, Skotsko, Kazachstán.
Jak dopadnou čeští fotbaloví reprezentanti do 21 let v kvalifikační skupině ME 2023?
Skupinu vyhrají
14,3 %
Skončí druzí
77,6 %
Obsadí třetí místo
6,4 %
Budou čtvrtí a horší
1,7 %
Celkem hlasovalo 1027 čtenářů.

Reklama

Související témata: