Hlavní obsah

WADA se neodvolá proti zkrácení trestu pro Rusko na dva roky

Montreal/Praha

Světová antidopingová agentura (WADA) se neodvolá proti dvouletému vyloučení Ruska z velkých sportovních akcí za doping. WADA původně suspendovala Rusko na čtyři roky, ale Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne loni v prosinci trest zkrátil na polovinu.

Foto: Sport.cz

Nezavlaje ruská vlajka ani na dalších olympijských hrách?

Článek

Odvolání ke švýcarskému federálnímu soudu nechystá ani ruská strana, což minulý týden oznámila národní antidopingová agentura RUSADA. Trest, jenž bude platit například na OH v Tokiu, ZOH v Pekingu 2022 či fotbalovém MS v Kataru 2022, vyprší Rusku 16. prosince 2022.

WADA v dnešním prohlášení uvedla, že byla z rozhodnutí CAS zmírnit trest zklamaná, nicméně si uvědomuje, že důvodem pro odvolání ke švýcarskému federálnímu tribunálu jsou pouze procesní záležitosti. "Tribunál se nezabývá skutkovou podstatou věci, a proto po jednomyslném doporučení vlastních a externích právních poradců WADA usoudila, že odvolání by ničemu neposloužilo, a upustila od něj," uvedli představitelé agentury.

Ruští sportovci a týmy aktuálně smějí na velkých akcích startovat jen v případě, že nejsou zapleteni do dopingových skandálů. Nesmějí závodit pod svou vlajkou a v případě jejich vítězství nezní ruská hymna. Součástí trestu je také zákaz ucházet se v příštích dvou letech o pořádání velkých sportovních soutěží v Rusku.

WADA v prosinci 2019 potrestala Rusko na čtyři roky za zmanipulování dat z moskevské laboratoře předtím, než byly předány vyšetřovatelům. V údajích byly mimo jiné vymazány soubory spojené s pozitivními dopingovými testy, které mohly vést k identifikaci hříšníků.

Reklama