Hlavní obsah

NSA nestíhá administraci dotací. Na zpracování najala za miliony externí firmu

Praha

Skandál kolem návštěvy šéfa Národní sportovní agentury Milana Hniličky na papalášském večírku v Teplicích pomalu ani neutichl, nečekaně odvolaní místopředsedové se sotva stačili odstěhovat a úřad, který měl být zárukou narovnání a průhlednosti financování českého sportu, čelí dalšímu problému. Ačkoliv NSA postavila svou existenci na kritice špatné práce s dotacemi na Ministerstvu školství, sama si na zpracování dotací najala loni v listopadu externí firmu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf NSA Milan Hnilička.

Článek
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie

Na existenci „Smlouvy o poskytování administrativní podpory" mezi NSA a firmou Moore Czech republic, upozornil v pátek server Seznam zprávy. Dnes již bývalý místopředseda agentury Ivo Lukš, který minulý čtvrtek v úřadu nečekaně skončil spolu s dalším místopředsedou Michalem Janebou, kontrakt podepsal 20. listopadu loňského roku.

Najatá společnost má podle smlouvy zajišťovat pro NSA administraci a kontrolu dotačních žádostí v předpokládaném objemu deseti tisíc žádostí s požadavkem na zpracování maximálně dvou tisíc žádostí během jednoho kalendářního měsíce. Celková cena kontraktu byla stanovena na 5,747 mil. korun včetně DPH.

Administrace žádosti je nastavená jako dvoukroková - za první část má firmě patřit odměna 345 korun vč. DPH za jednu zpracovanou žádost, ve druhém kroku pak 230 korun. Podle počtu zpracovaných žádostí za měsíc má pak společnost vystavovat NSA fakturu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec Jakub Janda.

NSA sice díky spolupráci zřejmě vyřizování dotací zrychlila, současně je ale administrace nákladnější, než byla dříve na ministerstvu školství. A proto taková realizace zpracování dotací - agentura sedí na balíku dvanácti miliard korun - vzbudila rozruch. „Kvůli tomu, aby předávala svou agendu externím firmám, se agentura rozhodně nezřizovala," citoval Seznam zprávy poslance a místopředsedu sněmovního podvýboru pro sport Jakuba Jandu (ODS).

Janda si proto vyžádal od NSA vysvětlení. „Externí kapacita je jedinou cestou, jak zajistit úkoly NSA k plánovanému rozpočtu a v požadovaném čase," měl uvést v odpovědi Ivo Lukš - místopředseda, který se minulý týden z agentury v tichosti vytratil.

To ale Jandu nepřesvědčilo. „Řešení, která agentura vedená Milanem Hniličkou, zvolila, nepovažuji za vhodné," řekl. „NSA byla přece zřízena proto, aby žádosti zpracovávala rychleji. A ne aby si najímala externí firmy. Kvůli hladšímu průběhu zpracování přece došlo i k navýšení počtu zaměstnanců oproti Ministerstvu školství," dodal bývalý skokan na lyžích.

"Dotační programy, které Národní sportovní agentura vypsala, patří mezi nejúspěšnější v historii sportu - vyřizujeme o 50% více žádostí, než loni MŠMT. Bohužel ještě nemůžeme naplnit veškerou kapacitu, protože někteří zaměstnanci k nám přejdou delimitací z ministerstva školství až k 1.6.2021. Je jasné, že 25 úředníků na dotace, které nyní máme, těžko vyřídí 10500 žádostí. Proto jsme najali externí firmu, která nám pomůže, než k nám přejdou i zbylí pracovníci z ministerstva školství, protože naší prioritou je co nejrychlejší vyplacení dotací zejména malým klubům a sportovním svazům. Jakmile budeme moci zaměstnat plný počet vlastních úředníků, nebude potřebovat tyto externí," řekl pro Sport.cz mluvčí NSA Jakub Večerka.

Reklama