Hlavní obsah

Otevření areálů, návrat diváků, tréninky dětí? Sport se chystá na konec nouzového stavu

zp, škv, ram, pn, dosSport.cz
Aktualizováno

Co může přinést pondělní ukončení nouzového stavu, jehož prodloužení ve čtvrtek neschválila Poslanecká sněmovna, pro český sport? Teoreticky se mohou otevřít sportoviště a do ochozů stadionů by mohli opět diváci. Sportovní prostředí nicméně s radikální změnou situace příliš nepočítá a očekává, že vláda do nedělní půlnoci nastaví jiný soubor opatření.

Foto: Sport.cz

Vrátí se děti s koncem nouzového stavu konečně ke sportu?

Článek

„Pokud do pondělí nebudou přijata nová opatření, ať už vládou nebo ministerstvem zdravotnictví, aktuální konec nouzového stavu znamená otevření všech sportovišť v České republice bez omezení počtu návštěvníků. Vzhledem k vyjádřením zástupců vlády však nepovažujeme za reálné, že by nedošlo k přijetí jiných opatření," uvedl pro Sport.cz tiskový mluvčí Národní sportovní agentury Jakub Večerka.

Čtvrteční rozhodnutí Sněmovny, v níž vláda na rozdíl od minulosti nenašla dostatečnou podporu na prodloužení nouzového stavu, uvedlo sportovní prostředí do stavu napjatého očekávání. „Situace je v tuto chvíli značně nepřehledná a své do toho mohou říct v následujících dnech např. i samotné kraje," přiznává generální sekretář Fotbalové asociace ČR Jan Pauly s poukazem na kompetence krajských hygienických stanic.

Vedení fotbalu proto očekává, že jasněji bude až během víkendu. „Současný stav znamená, že by se od pondělí mohlo začít trénovat nebo by se například mohly konat valné hromady okresních fotbalových svazů. Protože se ale situace v tomto směru mění, a dá se očekávat, že se měnit bude de facto každou hodinou, budeme fotbalové hnutí za FAČR informovat jasnými pokyny až v neděli večer," doplnil Pauly.

Stanoviskem FAČR se pak budou řídit i kluby. „Z konce výjimečného stavu zatím vůbec nic nevyvozujeme. Pro nás jsou závazné normy LFA a FAČR, našich zastřešujících organizací. Pokud se nebude měnit Protokol LFA, nebude se nic měnit ani pro nás," potvrdil ředitel komunikace fotbalové Sparty Ondřej Kasík.

Se šancí, že by alespoň omezená divácká kulisa pomohla ve čtvrtečním 1. kole play off Evropské ligy proti Leicesteru, zatím nepracuje ani pražská Slavia. "V tuto chvíli je předčasné o něčem takovém hovořit. Samozřejmě se řídíme protokolem UEFA a vyčkáme, s jakým nařízením přijdou případně ministerstvo zdravotnictví nebo krajské hygienické stanice," říká tiskový mluvčí sešívaných Michal Býček.

Na vývoj situace čeká i hokej. „V současné době přesné informace nemáme, čekáme na výsledky jednání vlády. Nicméně počítáme s tím, že se bude pokračovat podle stávajících pravidel, protože vláda může sportovní podniky omezit například i na základě zákona o ochraně veřejného zdraví. V případě, že by došlo ke změně, jsou kluby připraveny velmi rychle reagovat a umožnit účast diváků," řekl Sport.cz tiskový mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund.

Jasné bohužel zatím není ani to, zda se obnoví tréninky amatérů a žákovských kategorií. „Pochopitelně bychom byli rádi, kdyby tréninky amatérských a mládežnických sportovců byly třeba za podmínky antigenního testování umožněny. Na tom ale pracujeme dlouhodobě. Jak to ale od pondělka bude, musíme počkat na jednání vlády, která rozhodne, jaká ze stávajících opatření a za jakých podmínek zůstanou v platnosti," dodal Zikmund.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama