Hlavní obsah

Porto předvedlo bleskový úder. Na někdejšího sparťana Kincla ale nemá!

„Mýliti se je lidské, ale setrvávat v omylu je ďábelské." Známý latinský citát padne jako ulitý na počínání Juventusu na stadionu Porta ve středečním úvodním osmifinále fotbalové Ligy mistrů. Poté, co inkasoval na konci úvodní minuty, nezvládl ani vstup do druhé půle. Z ní uběhlo sotva 20 vteřin a Stará dáma prohrávala 0:2. Nakonec ale díky trefě Chiesy veze z Portugalska solidní výsledek (1:2).

Sestřih osmifinále Ligy mistrů Porto - JuventusVideo: O2 TV Sport

 
Článek

Byl to pro Juventus pořádný šok. Z duelu v Portu uběhlo přesně 60 vteřin, když Uruguayec Bentacur z hranice šestnáctky poslal malou domů brankáři Szczesnymu. Jenže si nevšiml, že na malém vápně číhá Taremi. Osmadvacetiletý Íránec byl u míče dřív než polský gólman, ve skluzu ho prostřelil.

Jeho branka je nejrychlejší ve vyřazovací fázi Ligy mistrů od dubna 2013, kdy skóroval Alaba za Bayern Mnichov ve čtvrtfinále proti Juventusu po 24 sekundách. K někdejšímu sparťanskému útočníkovi Marku Kinclovi, který v roce 2005 v dresu vídeňského Rapidu vstřelil jednu z nejrychlejších branek v Champions League, má ale Taremi daleko (viz tabulka).

Nejrychlejší góly v Lize mistrů
10 sekund         Makaay (Bayern Mnichov, 2007)
11 sekund         Jonas (Valencia, 2011)
20 sekund        Gilberto Silva (Arsenal, 2002)
Del Piero (Juventus, 1997)
21 sekund        Seedorf (AC Milán, 2005)
24 sekund         Rincon (Dynamo Kyjev, 2006)
Alaba (Bayern, 2013)
25 sekund         Pato (AC Milán, 2011)
KINCL (Rapid Vídeň, 2005)

„Není snadné reagovat, když dostanete takový gól v první minutě. Hráči ztratili sebevědomí, na delší čas to ovlivnilo jejich výkon," povzdechl si trenér Juventusu Andrea Pirlo.

O přestávce dost možná svoje mužstvo nabádal, aby si dalo pozor na začátek druhého poločasu. Ani v nejhorším snu ho nenapadalo, že Stará dáma inkasuje druhý gól už po 20 vteřinách. „Tohle je Liga mistrů, na takové úrovni si nemůžeme dovolit tak velké chyby. Nezvládli jsme začátky poločasů, byli jsme nekoncentrovaní. Trestuhodné," zlobil se obránce Danilo. V závěru se ale prosadil Chiesa, odveta tak zůstala otevřená.

Porto ale i tak mohlo oslavit vůbec první vítězství nad Juventusem v historii. „Nedali jsme naše góly náhodou, vyplatilo se nám, že jsme soupeře vysoko napadali. Hráči perfektně plnili pokyny, které dostali. Byli fantastičtí, gratuluju jim k cenné a zasloužené výhře. Jen škoda, že jsme nepřidali třetí gól. Nezasloužili jsme si na konci inkasovat," uvedl kouč Porta Sérgio Conceicao. „Ukázali jsme, že jsme skvělý tým. Nikdo nás nemůže podceňovat," doplnil brankář Marchesín.

Reklama

Související témata: