Hlavní obsah

Češi šetřili hvězdy a byli ve štafetě smíšených dvojic šestnáctí. Zlato utrhli Francouzi

Pokljuka/Praha

Smíšený závod dvojic je disciplína, která vyžaduje přesnou rychlopalbu na střelnici a k tomu sprint na lyžích, českým biatlonistům vůbec nejde. Vlastně ani tolik nezáleží na tom, jaký pár se postaví na start. Loni byli ve hvězdné sestavě Markéta Davidová, Michal Krčmář čtrnáctí, při letošním mistrovství světa ve slovinské Pokljuce skončili Mikuláš Karlík a Jessica Jislová šestnáctí s odstupem více než dvou minut. Zlato trochu nečekaně získali Francouzi Guigonnat a Simonová a elitní norská dvojice, kterou tvořili lídři Světového poháru J. Boe a Eckhoffová, brala stříbro.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Jessica Jislová (vlevo) a Mikuláš Karlík pojedou na MS závod smíšené štafety dvojic.

Článek

Čeští trenéři se rozhodli klíčové reprezentanty šetřit pro nedělní závody s hromadným startem, nechtěli ani narušit soustředění dalších pro sobotní štafety. „Jsem rád, jak to Jessica odstřílela. I pro ni by to měl být příslib pro ženskou štafetu. Mikuláš možná trochu naivně přepálil tempo, ale nakonec zvládl slušně i dobíjení. Abychom se ale vešli do první desítky, k tomu oběma výrazně chyběla rychlost na lyžích," říkal šéftrenér Ondřej Rybář s vědomím, že českým maximem ze závodu smíšených dvojic zůstalo 9. místo z MS 2019.

Podobně jako ve štafetovém mixu začínali závodit muži a junior Karlík zvládl první položku pomaleji, ale bezchybně. Střelnici tak opouštěl se ztrátou 18 vteřin na vedoucího Itala Hofera, k němuž se rychle dotáhl Nor J. Boe.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík

Jessica Jislová při sprintu v Hochfilzenu.

Při stojce ale musel český mladík dvakrát dobíjet, čímž mu špička závodu nedostižně cukla. „Startoval jsem mezi 29 dvojicemi až z předposlední řady, což pro mne znamenalo trochu kličkovanou. Možná jsem se na úvod hnal moc dopředu, pak jsem to schytal na další kolo a hlavně na střelnici. Byly tam zbytečné chyby, celkově mně to přišlo bezzubé," líčil Karlík.

Jislové předával až na 22. místě. Vpředu si Wiererová v druhé části závodu počínala o trochu lépe než Norka Eckhoffová. Absolutně nejlepším během doplněným o svižnou střelbu bez dobíjení vytáhla Simonová francouzskou dvojici ze sedmé příčky na třetí. Jislová na vedoucí Itálii přes využití jednoho rezervního náboje při ležce moc neztratila a česká dvojice v polovině klání figurovala s více než minutovým odstupem na 17. příčce.

Když se vydali na trať zase muži, Guigonnat se nechal inspirovat výtečným výkonem krajanky a dostal Francii zpět do hry o zlato. Favorizovaným Norům vidinu titulu vzdálila položka vleže, kde se Boe dopustil tří chyb a než náhradními náboji vyčistil terč, propadl se až na šesté místo. Karlík české umístění nezlepšil, v běhu zaostával a Jislová ve finiši dvěma čistými položkami vybojovala alespoň 16. příčku.

Českou dvojici jen sedm vteřin dělilo od třinácté pozice, což by znamenalo nejlepší český výsledek z této disciplíny za poslední dva roky. „Většina zemí nasadila i do smíšených dvojic svoje jedničky, což my u nás rozhodně nejsme, takže řekla bych obstojný závod. Jsem ráda, že jsem tři ze čtyř položek dala úplně čistě. Rychlost střelby jsem ani nestačila vnímat, ale na trati, která pro mě byla děsně těžká, to nijak excelentní nebylo. Špička jela podlahu," připustila Jislová.

O dělbě medailí rozhodla až závěrečná položka, Simonová pak měla do posledního kilometru víc běžeckých sil než Eckhoffová po stíhačce, kterou zachránila stříbro Norsku. Na bronz poskočili Švédové, neboť Wiererová odstřelila italské šance na cenný kov tím, že musela na trestné kolo a úplně stejně dopadla Rakušanka Hauserová.

Mistrovství světa v biatlonu v Pokljuce
Smíšená štafeta dvojic
1. Guigonnat, Simonová (Francie) 36:42,4 (0+5)
2. J. Boe, Eckhoffová (Norsko) +2,8 (0+9)
3. Samuelsson, H. Öbergová Švédsko) +22,6 (0+8)
4. Pryma, Blašková (Ukrajina) +35,9 (0+2)
5. Hofer, Wiererová (Itálie) +55,2 (1+6)
6. Eder, Hauserová (Rakousko) +1:03,5 (1+7)
7. Lesser, Preussová (Německo) +1:21,2 (1+10)
8. C. Gow, Lunder (Kanada) +1:24,4 (0+6)
...
16. Karlík, Jislová (ČR) +2:39,1 (0+6)

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články