Hlavní obsah

Theo bude chybět! Pavlenka o konci českého parťáka v Brémách a pozici jedničky pro ME

Praha

Mistrovství Evropy se blíží, necelé čtyři měsíce před jeho začátkem vyhlíží souboj o pozici české jedničky pro brankáře Jiří Pavlenka. Zatímco jeho největší konkurent Tomáš Vaclík kvůli zranění měsíce nechytal, 28letý gólman má v Brémách dlouhodobě silnou pozici.

Foto: Sport.cz

Brankář Brém Jiří Pavlenka.

Článek

Jiří Pavlenka, česká jednička pro ME. Jak vám to zní?

Myslím, že každý fotbalista sní o tom, že jednou bude oblékat reprezentační dres a hrát za svoji zemi na velkých šampionátech. Mistrovství Evropy je ale pořád daleko, záleží na trenérech, jak se rozhodnou. Stát se může cokoli. Ať už bude chytat kdokoli, budeme se navzájem podporovat. Myslím, že my, gólmani, jsme v reprezentaci dobrá parta.

Pozice jedničky s sebou nese obrovskou zodpovědnost.

Nebál bych se pozice jedničky, něco mám už odchytáno. Těžké zápasy, ve kterých jde o hodně, si užívám ještě víc než ty, v uvozovkách normální.

Ve druhé polovině března vstoupí národní mužstvo do kvalifikace o MS 2022. Vzhledem k opatřením Německa vůči Česku v souvislosti s koronavirem, neobáváte se, že nebudete moct na sraz přijet?

Toto téma jsem v Brémách už nakousnul. Chci vědět, jaká bude situace. Klub řeší s místní hygienou, aby hráčům mířícím na reprezentační srazy udělila výjimku. Doufám, že se to povede. Bylo by mi líto, kdybych na kvalifikaci nemohl být uvolněn.

Ostatně, kvůli pandemii jste propásl jeden sraz na podzim. A pokud by se listopadová příprava s Německem nehrála v Lipsku, přišel byste i o tento duel.

Situace je nepříjemná. Naposledy jsem byl v Česku v září, když jsme se vraceli z utkání na Slovensku. Rodiče jsem naštěstí mohl vidět v prosinci, kdy v Německu vyhlásili výjimku. Členové rodiny nemuseli do karantény, stačil negativní test na covid. Táta s mamkou tedy mohli do Brém přijet.

Brémy jsou v mnohem příznivější situaci než v uplynulé sezoně, kdy se zachraňovaly téměř zázračně v baráži. Jak vedení klubu vnímá současné postavení v tabulce?

Všichni bychom chtěli být o něco dál od barážové příčky. Ale na druhou stranu dobře víme, co nás potkalo minulý ročník. Měli bychom být pokorní. Utekli jsme doslova hrobníkovi z lopaty, poslední dva zápasy jsme neměli osud ve svých rukou.

Vy osobně, jste spokojený?

Byl bych spokojenější, kdybychom měli o pár bodů navíc. Co se týká defenzívy, klape nám. Oproti minulé sezoně nedostáváme tolik gólů, což je fajn.

Angažmá v Brémách se krátí Theodorovi Gebre Selassiemu, který se rozhodl po dlouhých letech Werder opustit a vrátit se do Česka. Nepřemlouvají ho v klubu, aby zůstal?

Theo hraje pořád výborně, dokazuje, že na bundesligu výkonnostně stále má. Musím zaklepat, drží mu zdraví. S rodinou ale rozhodli, že nastal čas se vrátit zpět domů do Česka. A já tomu zcela rozumím.

Přijdete o velkého parťáka.

Theo tady bude chybět, ale tak to ve fotbale chodí. Jsem mu vděčný, že mi společně s Drobasem pomohli s aklimatizací v klubu.

Je Gebre Selassie legendou Brém?

Rozhodně ano. Odehrál tu devět sezon, Werder je jediný zahraniční klub, za který nastupoval. V počtu startů překonal i Claudia Pizarra. Status klubové legendy mu právem náleží.

Vás už také berou místní za Brémáka?

Musíte se zeptat fanoušků.(smích) Jsem tu už čtvrtým rokem, nejsem nováček. Fanoušci Werderu jsou skvělí. I v časech, které nás potkaly loni, stáli za námi. Do poslední chvíle nám věřili, že se zachráníme. Ani jednou se nestalo, že by šli proti nám. Jsou neskuteční.

Reklama

Související témata: