Hlavní obsah

Česká štafeta v cíli desátá, Norky slaví zlatý hattrick

Pokljuka/Praha
Aktualizováno

Česká štafeta biatlonistek zvládla na mistrovství světa v Pokljuce závod bez trestného kola a jen šestkrát dobíjela, ale běžecky pomalá Eva Puskarčíková nabrala na druhém úseku tak výraznou časovou ztrátou, že 10. místo v cíli bylo pro reprezentantky maximem, čehož mohly ve zbývající části závodu dosáhnout. Na pomalém sněhu bylo zřetelné, jak hodně záleželo na přípravě lyží. Zlatý hattrick dovršily Norky, finiš o stříbro svedlo úspěšně Německo s třetí Ukrajinou.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Markéta Davidová ve štafetovém závodu zazářila během i střelbou. Manko od Puskarčíkové však bylo už příliš velké.

Článek

První úsek zvládla jedinečně Vittozziová, která se zaskvěla během i svižnou a naprosto přesnou střelbou, takže Itálie předávala s náskokem 16 vteřin na Norsko, hned za ním se ještě držely Německo, Ukrajina a Francie. Českou štafetu rozbíhající Jessica Jislová po čisté ležce musel při stojce dvakrát dobíjet, což znamenalo určité zdržení a střelnici opouštěla až čtrnáctá.

Na posledním kilometru ze sebe vymáčkla maximum a vytáhla reprezentační kvarteto na jedenáctou pozici se ztrátou padesáti sekund. „Ze začátku mi ve stoupání přišlápla lyži Ruska, což mě dost rozhodilo, ale závěr úseku se mi už nejel úplně špatně a snažila jsem se to předat na nejlepší pozici," uvedla Jislová.

Norka Eckhoffová na druhém úseku po trati doslova letěla, už k položce vleže přijela společně s Carrarovou, která na střelnici spotřebovala ale všechny tři rezervní náboje a propadla se tak až na pátou příčku. S terči se potrápila i Němka Hettichová, vedlo tak Norsko před Francií, Běloruskem a Ukrajinou.

Eva Puskarčíková zvládla zastávky na střelnici velmi dobře. Vleže jen jednou dobíjela a stojku odstřílela úplně čistě, jenže běžecky opravdu výrazně zaostávala, předávala až třináctá s odstupem minuty a šestačtyřiceti sekund. „Se svou formou na lyžích jsem nebyla týmu moc platná. Trápím se v běhu moc a měla jsem i pocit, že mi to pořádně nejelo," říkala Puskarčíková, která měla až devatenáctý čas svého úseku.

Markéta Davidová dokázala českou pozici vylepšit během i fantastickou střelbou, když obě položky dala bez dobíjení. „Mám radost, že to padalo, i když jsem zejména vleže dost riskovala. Víc z toho vykouzlit za dnešních podmínek nešlo," říkala světová šampionka ze závodu na 15 km. Štafetu předávala devátá s odstupem 1:25 minut, ale reálná naděje na další posun už nebyla.

Lucie Charvátová dělala jako finišmanka co mohla, vleže potřebovala dva rezervní náboje a vstoje jen jeden, ale při jejích běžeckých kvalitách bylo zřejmě, jak moc ji limitují lyže. „Na střelnici od všech čtyř holek hodně dobrá práce, ale na trati jsme v sobotním poledni patřili k těm pomalejším," připustil i trenér českých žen Egil Gjelland, že na pomalém sněhu rozdíly v připravenosti lyží určovaly pořadí.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Jessica Jislová rozběhla českou štafetu solidně.

V polovině závodu mělo Norsko v čele téměř půl minuty k dobru, na Lienovou se ale ve třetím úseku začala dotahovat Běloruska Solaová. Mezitím sestry Chevalierovy pohřbily naději Francie na pódiové umístění, naopak z výborné střelby těžila Ukrajina, za níž se na posledním úseku hnala odvážně Preussová. Z finišmanek pak byla nejslabším článkem čtyř štafet usilujících o medaili Kručinkinová. Hodně dobře se podařilo namazat i odstřílet Polkám, jejichž šesté místo v cíli je senzací.

Mistrovství světa biatlonistek v Pokljuce - štafeta žen na 4x6 km
1.Norsko (Tandrevoldová, Eckhoffová, Lienová, Röiselandová) 1:10:39,0 (0+11)
2. Německo (Hinzová, Hettichová, Herrmannová, Preussová) +8,8 (0+5)
3. Ukrajina (Merkušinová, Džimová, Blašková, Pidhrušná) +9,2 (0+7)
4. Bělorusko (Krjuková, Alimbekovová, Solaová, Kručinkinová) +28,8 (0+8)
5. Švédsko (Skottheimová, Perssonová, E. Öbergová, H. Öbergová) +47,9 (0+8)
6. Polsko (Zbylutová, Hojniszová-Stareagová, Žuková, Makaová) +52,1 (0+6)
7. Rakousko (Zdoucová, Innerhoferová, Schwaigerová, Hauserová) +1:04,3 (0+15)
8. Francie (Bescondová, Chevalierová-Bouchetová, Chevalierová, Simonová) +1:15,2 (0+5)
9. Itálie (Vittozziová, Carrarová, Sanfilippová, Wiererová) +1:28,1 (0+9)
10. Česko (Jislová, Puskarčíková, Davidová, Charvátová) 1:40,4 (0+6)

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články