Hlavní obsah

V 37 letech se dočkal! Kapitán Pardubic věnoval první ligový gól zesnulému dědečkovi

Praha

Neskrýval radost. Když v roce 2006 přišel do Pardubic, kopal Jan Jeřábek divizi. Při fotbale pracoval jako řezník, dělal vzduchotechniku a později vyráběl i montoval plastová okna. Se srdcovým klubem, kde řadu let pečoval také o trávník, se postupně vyškrábal až mezi českou elitu a v sobotu si vychutnal slastný okamžik. V 37 letech jásal z první ligové trefy kariéry.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Radost hráčů Pardubic z gólu, který vstřelil Jan Jeřábek.

Článek

„Ani jsem neviděl, jak to tam vlastně padlo, ale vedli jsme 1:0 a gól nám dost pomohl," líčil kapitán Východočechů po vítězství 3:2 nad Ostravou. Jeho velká chvíle přišla v Ďolíčku čtyři minuty před poločasem, kdy si naskočil na Surzynův roh a nechytatelně hlavičkoval na zadní tyč.

„Máme určený, kdo má kam chodit. Balon jsem prodlužoval a skončilo to nejlíp, jak mohlo," usmíval se šťastný střelec. „Gól bych chtěl věnovat svému dědovi, který nás bohužel opustil," přitakal už smutně ostřílený záložník, na něhož si brousí zuby týmový pokladník Šejvl. „Neptal jsem se, kolik musím zaplatit do kasy. Nechtěl jsem si kazit víkend, ale Martin mi to určitě spočítá," tušil matador.

Na jeho zásah navázal po změně stran opět po rohu hlavou Čihák. Domácí tím poslal do dvougólového trháku, který se ukázal jako klíčový. „Poslední dobou jsme se ze standardek neprosadili. Říkali jsme si na tréninku, že bychom z nich mohli už něco dát. Ale dva góly jsem nečekal, protože mají vysoké hráče, dobré hlavičkáře Stronatiho a Pokorného," hřálo Jeřábka.

Baník navzdory deficitu nic nebalil. Dotahoval, jenže na vyrovnání už nedosáhl. Pardubičtí mu tak v azylu u Botiče oplatili podzimní porážku 0:3. „Celý zápas jsme byli hladovější, šli si pro vítězství. Zkomplikovali jsme si to na konci, ale jinak si myslím, že jsme zaslouženě vyhráli," tvrdil Jeřábek, jenž se po zranění objevil v základní sestavě nováčka poprvé od 20. prosince a dopomohl mu k třetí jarní výhře.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva Dominik Kostka z Pardubic a Filip Kaloč z Ostravy.

Ta mohla být i výraznější, Baník ovšem několikrát bravurně podržel brankář Laštůvka. „Hodně zkušenej gólman, už toho má spoustu odchytáno. Výrazně jim pomohl nejen v dnešním zápase, minule proti Jablonci chytil penaltu. Je to jejich persona," chrlil komplimenty na adresu ostříleného gólmana. Ani jeho výborný výkon ovšem Ostravu od porážky neuchránil.

„Věděli jsme, že se jim musíme vyrovnat v bojovnosti a druhých balonech. Sbírali jsme je, tím se dostávali víc do hry a dokázali je přehrávat," pochvaloval si Jeřábek.

Reklama

Související témata: