Hlavní obsah

Davidovou nepodržely lyže a loučila se třináctá. Masák zvládla čistě jen zlatá Rakušanka

Aktualizováno

Biatlonistka Markéta Davidová zakončila účinkování na mistrovství světa ve slovinské Pokljuce třináctým místem ze závodu žen na 12,5 km s hromadným startem. Doplatila na dvě chyby na střelnici a bylo i znát, že soupeřkám bojujícím o medaile jedou lépe lyže. Ke zlatu se prostřílela Rakušanka Theresa Lisa Hauserová, jenž poslala do terče všech dvacet ran. Společnost na stupně vítězů ji udělaly Norky, přičemž bronzová Tiril Eckhoffová brala z letošního šampionátu už pošesté cenný kov.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Markétě Davidové v dnešním závodě nejely lyže, k tomu udělala dvě chyby na střelnici a dojela třináctá.

Článek

Davidová měla potíže od začátku, ještě před první střeleckou položkou v tlačenici škobrtla. „Najednou jsem se ocitla po kolizi na kolenou a zavřelo mě to tam," líčila, jak se propadla na chvost pořadí závodu určeného třiceti nejlepším biatlonistkám šampionátu. Zalehla tak prakticky poslední, ale všech pět ran poslala do terče a zařadila se na osmé místo.

Po druhé zastávce zůstala střelecká nula na kontě jen sedmi ženám. Česká biatlonistka mezi ně bohužel nepatřila. „Asi jsem měla tu třetí ránu ještě odložit a najet na terč znovu, ale to už nevrátím," líčila Davidová, proč musela na jedno trestné kolo, které opouštěla sedmnáctá. Tempo vpředu udávaly Rakušanka Hauserová s Norkou Tandrevoldovou, k nimž se přes jednu chybu na úvodní položce dotáhla rychle běžící Eckhoffová.

Když došlo na střelbu vstoje, dokázala na první dvě čisté položky už navázat s Rakušankou jen senzačně Lotyška Bendikaová. Získaly tak v čele náskok dvaceti sekund na silnou skupinu pronásledovatelek v čele se třemi Norkami. Davidová měla při střelbě vstoje slušnou bilanci jedna a nula, přesto ji zůstala elitní desítka nedostupná.

„Nevím, jestli jsem byla tak špatná já nebo lyže, to ještě musím s někým prokonzultovat, ale od půlky závodu to bylo na trati umírání. Jak se oteplilo, tak sníh mi přišel dost tupý, vůbec to neodsejpalo a byla to v běhu vážně dost silná tlačenka. Takže v tomto směru vážně velká škola," uznala v cíli třináctá česká biatlonistka.

Boj o zlato rozhodla poslední střelba. Hauserová dala i počtvrté nulu, naopak Bendikaové dvě chyby vzaly šanci nejen na medaili, ale nakonec sotva uhájila místo v elitní desítce. O další medaile si to ve finiši rozdaly tři biatlonistky z jedné země a smůlu měla o šest desetin sekundy čtvrtá Röiselandová, která padla vyčerpaně a zklamaně za cílovou čarou. Nedočkala se totiž v Pokljuce žádné individuální medaile a ještě tam přišla o vedení v seriálu SP.

Foto: Borut Zivulovic, Reuters

Medailistky ze závodu z hromadným startem na mistrovství světa ve slovinské Pokljuce - zleva Norka Tandrevoldová, Rakušanka Hauserová a Norka Eckhoffová

Mistrovství světa v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko) - závody žen s hromadným startem na 12,5 km:
1. Hauserová (Rak.) 36:05,7 (0),
2. Tandrevoldová (Nor.) -21,7 (1),
3. Eckhoffová (Nor.) -23,0 (3),
4. Röiselandová (Nor.) -23,6 (1),
5. Vittozziová (It.) -48,9 (1),
6. Preussová (Něm.) -52,6 (2),
7. H. Öbergová (Švéd.) -57,7 (2),
8. Wiererová (It.) -1:05,3 (3),
9. Bendiková (Lot.) -1:14,3 (2),
10. Hinzová (Něm.) -1:21,2 (1),
...
13. Davidová (ČR) -1:43,7 (2).
Průběžné pořadí SP (po 19 z 26 závodů):
1. Eckoffová 803,
2. H. Öbergová 765,
3. Röiselandová 759,
4. Hauserová 679,
5. Wiererová 639,
6. Preussová 638,
...
10. Davidová 501,
58. Puskarčíková 44,
61. Charvátová 37,
72. Jislová 21.

.

Reklama

Související témata: