Hlavní obsah

Trpišovský proti ostrovní legendě. Kdo je manažer Rangers Steven Gerrard?

Když fotbalisté Slavie v Evropské lize postoupili přes Leicester do osmifinále, jejich trenér Jindřich Trpišovský si před losem přál skotské Rangers. Přání se mu nakonec vyplnilo, a sešívaní se tak mohou těšit nejen na další konfrontaci s ostrovním týmem a krásný stadion v Glasgow, ale také na souboj s jednou z největších ikon novodobého anglického fotbalu - Stevenem Gerrardem.

Foto: Francisco Seco, ČTK

Manažer Glasgow Rangers Steven Gerrard

Článek

Jen málokterý hráč zanechá v historii jednoho klubu takovou stopu, jako Steven Gerrard v Liverpoolu, se kterým spojil v podstatě celou kariéru. Ta byla bohatá a plná trofejí, a tedy přesně taková, o jaké sní každé malé dítě nejen z předměstí města Beatles.

Do akademie slavného anglického klubu se rodák z Whistonu dostal ve svých devíti letech, a i když o něj měla zájem řada jiných velkoklubů včetně Manchesteru United, svou první profesionální smlouvu Gerrard podepsal právě tam, kde vyrostl.

Červený dres A týmu poprvé oblékl 29. listopadu 1998, když z lavičky zasáhl do zápasu Premier League proti Blackburnu. Jen málokdo asi tušil, že právě tehdy započala kariéra možná největší legendy klubu od řeky Mersey.

Gerrard strávil v Liverpoolu obdivuhodných sedmnáct sezon, na Anfield Road zůstal i přes obrovský zájem londýnské Chelsea, Interu Milán či slavného Realu Madrid. Domovský klub byl pro něj prostě vším.

"Moc jsem o něj ve svých týmech stál, jsem ale rád, že nakonec neodešel. V Liverpoolu zažil skvělou kariéru," vyjádřil se na Gerrardovu adresu slavný kouč José Mourinho.

Od roku 2003 byl Gerrard klubovým kapitánem, na svém kontě má dvě vítězství v FA Cupu, třikrát vyhrál Ligový pohár, Liverpool dovedl k vítězství v Poháru UEFA, Superpoháru UEFA i ve slavném finále Ligy mistrů v Istanbulu. K ligovému titulu byl několikrát opravdu blízko, pokaždé mu však trofej unikla.

A právě finálový zápas milionářské soutěže v roce 2005 proti hvězdami nabitému AC Milán je pravděpodobně moment, kdy se Steven Gerrard vryl fotbalovým fanouškům do paměti. Zde totiž anglický záložník ukázal svou velikost, když prvním gólem zavelel k velkému obratu.

Většinu kariéry hrál Gerrard na pozici středního záložníka, kde vynikal svou komplexností a univerzálností - skvěle bránil a ještě lépe útočil. Zinédine Zidane o něm jednou prohlásil: "V jednu dobu byl Gerrard nejlepším záložníkem na světě. Byl jedním z mála hráčů, kteří dokážou opravdu všechno."

Kariérní statistiky Stevena Gerrarda

TýmRokyZápasyBranky
Liverpool FC1999-2015710186
LA Galaxy2015-2016385
Reprezentace2000-201411421
Celkem1999-2016862212

V dresu Liverpoolu odehrál Gerrard 710 utkání, čímž se řadí na třetí místo v bohaté klubové historii. Se 186 góly je také pátým nejlepším střelcem klubu. Kapitánem byl také v anglické reprezentaci.

Manažer Glasgow Rangers

Kariéru trenéra začal Gerrard v akademii Liverpoolu, kde vedl tamní osmnáctku. Manažerem skotského velkoklubu se stal 1. června 2018. V prvních dvou sezonách dovedl Rangers shodně k druhému místu ve skotské lize, v sezoně 2019/20 postoupil s Rangers do osmifinále Evropské ligy.

Navzdory nedostatku manažerských zkušeností se Gerrardovi stále více daří proslavit jméno proslulé skotské značky, která byla v roce 2012 poslána do čtvrté ligy kvůli obrovským dluhům. Pod legendou Liverpoolu hrají Rangers atraktivní a útočný fotbal, bývalý záložník se navíc nebojí stavět i mladé hráče.

V probíhající sezoně zatím Rangers domácí lize naprosto dominují - z třiceti zápasů jen čtyřikrát remizovali a zatím nepoznali hořkost porážky. První skotský titul po deseti letech nakonec vybojovali šest kol před koncem soutěže. V Evropské lize mají podobnou formu - ve skupině s Lutychem, Benfikou Lisabon a Poznaní jen dvakrát remizovali a postoupili z prvního místa. Do osmifinále přešli po výhrách 4:3 a 5:2 přes Antverpy.

Reklama

Související témata: