Hlavní obsah

Účastníky her v Tokiu čeká zřejmě ještě intenzivnější testování

Tokio

Testování účastníků olympijských her v Tokiu na koronavirus bude zřejmě ještě intenzivnější, než pořadatelé dosud plánovali. Sportovci měli absolvovat odběry minimálně každé čtyři dny. Podle nové předsedkyně organizačního výboru Seiko Hašimotové se kvůli výskytu nových mutací a častému fyzickému kontaktu v řadě sportů intervaly mezi testy nejspíš zkrátí.

Foto: Sport.cz

Olympiáda v Tokiu začne 24. července 2021.

Článek

Pro častější testování se podle ní vyslovil i šéf Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach. "Z pohledu sportovců je podle mě lepší začít rovnou se striktním testováním, než měnit nastavená pravidla během her. Musíme o tom popřemýšlet," citovala Hašimotovou agentura Kjódó.

Organizátoři olympijských her před měsícem zveřejnili první verzi "koronavirové" příručky, podle níž se mají účastníci řídit. Rozšíření viru chtějí zabránit dodržováním odstupů, testováním, trasováním, izolací nemocných, nošením roušek, pečlivou hygienu či pohybem účastníků her pouze na předem vymezených místech.

Hašimotová doufá, že na slavnostním zahájení se 23. července objeví alespoň třetina sportovců oproti minulým hrám v Riu de Janeiro, vzhledem k tomu, že v olympijské vesnici jich bude v tu dobu omezený počet. "Snad se nám podaří poslat světu záběry, které budou paprskem světla v téhle době trápení s koronavirem," uvedla bývalá cyklistka a rychlobruslařka.

Případnou nákazu mezi sportovci podle ní budou muset organizátoři řešit flexibilně a přistupovat i ke změnám v programu soutěží. "Musíme být připraveni na všechny možné scénáře. Nedá se předpokládat, že se nic nestane. Nedá se ani zcela vyloučit, že tam nebudou diváci," prohlásila Hašimotová.

Šéfka organizátorů věří v japonskou schopnost řešit problémy. "Kdybychom nedělali nic, dokud koronavirus nezmizí, znamenalo by to, že se nedokážeme postavit výzvě. Musíme ukázat, že jsme schopni zajistit bezpečnost a zvládnout to, pokud zavedeme všechna možná opatření. Jestli překonáme řadu problémů a hry uspořádáme, zanecháme po sobě odkaz," řekla.

Reklama