Hlavní obsah

Pro olympioniky by měla být dostupná čínská vakcína proti covidu

Aktualizováno

Pro účastníky letošních olympijských her v Tokiu a zimních olympijských her 2022 v Pekingu by měla být dostupná čínská vakcína proti koronaviru. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) dnes oznámil, že dostal nabídku od čínské strany.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

Pro účastníky letošních olympijských her v Tokiu a ZOH 2022 v Pekingu by měla být dostupná čínská vakcína proti koronaviru - ilustrační foto.

Článek

Pandemie covidu-19 si loni vynutila bezprecedentní odložení letních olympijských her, které se přesunuly o rok na letošní přelom července a srpna. Vzhledem k pokračujícímu šíření covidu-19 se uskuteční za mimořádných hygienických opatření.

Očkování nebude pro účastníky povinné, ale přispělo by k jejich bezpečnému průběhu. Většina zemí světa ale bojuje s nedostatkem očkovacích látek a sportovci jsou až za rizikovými skupinami a zdravotníky.

Foto: Petr Horník, Právo

Thomas Bach a Miloš Zeman na archivním snímku.

Někteří olympionici jsou přesto naočkováni a pro další se otevřela čínská cesta. "Mezinárodní olympijský výbor dostal milou nabídku od Čínského olympijského výboru, hostitele ZOH 2022 v Pekingu, na poskytnutí očkovacích látek pro účastníky olympiády v Tokiu 2020 i Pekingu 2022," uvedl při on line zasedání prezident MOV Thomas Bach.

Distribuci čínské očkovací látky plánují MOV a čínská strana zajistit prostřednictvím mezinárodních agentur nebo přímo v zemích, které čínskou vakcínu používají nebo o ní jednají. Čína, kde pandemie na konci roku 2019 začala, vyváží vakcíny Sinovac a Sinopharm. Nedávný průzkum agentury AP ukázal, že už prodala půl miliardy dávek do více než 45 zemí.

Sinopharm se používá v řadě blízkovýchodních států včetně Spojených arabských emirátů. V Evropě ho schválilo Maďarsko, i když tento přípravek zatím nemá certifikaci EU. O jeho nasazení se diskutuje i v Česku. Prezident Miloš Zeman minulý týden požádal na popud premiéra Andreje Babiše Čínu o dodávku této čínské vakcíny. Ministr zdravotnictví Jan Blatný je ale striktně proti aplikování neschválených látek.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Na letní olympijské a paralympijské hry v Tokiu nebudou smět fanoušci ze zahraničí.

MOV je připraven zaplatit čínskou vakcínu pro účastníky olympijských i paralympijských her. "Za každou dávku zaplatí MOV dvě navíc, které mohou být v daných zemích dostupné pro veřejnost," doplnil Bach. Neupřesnil celkovou částku ani množství vakcín.

Jen na letní olympiádě bývají vedle více než 10 000 sportovců desítky tisíc dalších účastníků z řad trenérů, doprovodu, funkcionářů, rozhodčích, médií a dobrovolníků.

Reklama

Související témata: