Hlavní obsah

Poborský jde do boje, chce svrhnout Malíka. Už se nemůže dívat, jak fotbal upadá

Praha
Aktualizováno

Došla mu trpělivost. Nechce se jen se založenýma rukama dívat, jak se funkcionáři obohacují a fotbal upadá. Bývalý reprezentant Karel Poborský oznámil na sociálních sítích kandidaturu na předsedu Fotbalové asociace ČR. V jejím čele by chtěl nahradit Martina Malíka. Volby se mají konat v červnu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Karel Poborský byl uveden do Síně slávy českého fotbalu.

Článek

Velké jméno se vkládá do hry. Legendární záložník a bývalý reprezentant Karel Poborský se bude ucházet o místo předsedy Fotbalové asociace ČR, kterou od prosince 2017 vede Martin Malík. „Jsem přesvědčen, že budu na post předsedy českého fotbalu tím nejlepším kandidátem," slibuje současný ředitel Elitní mládeže.

Pokud jde o současnou situaci po aféře kolem Romana Berbra, internacionála řádně dopaluje.

„Už se nemůžu dívat, jak můj milovaný sport upadá, jak ho nejrůznější funkcionáři využívají pro svůj vlastní prospěch a obohacení. Jak mu lidé přestávají věřit, jak se na něj už pomalu nekouká jinak než přes prsty," vyznává se Poborský v prohlášení zveřejněném na svém facebookovém profilu.

TOP 25 Poborský

Vytkl si stručné motto: Fotbal musíš milovat!

"Přátelé fotbalu, hráči a funkcionáři. Vždycky jsem hrál spíš na hřišti než v zákulisí, ale nyní, v době, kdy začínáme hrát rozhodující zápas za opravdovou očistu a povznesení českého fotbalu na výsluní, jsem se z vlastní vůle rozhodl kandidovat na post předsedy FAČR. Jdu do toho naplno, celým svým srdcem, duší i znalostmi," oslovuje fotbalové hnutí.

Chce dělat bez osobních zájmů

"Chci navrátit fotbalu důvěru. Důvěru v hráče, důvěru v rozhodčí, vedení klubů i vedení FAČR. Proto jsem se po zralé úvaze rozhodl kandidovat na předsedu FAČR. Chci vše dělat s ohledem na fotbal a bez osobních zájmů," ujišťuje.

Jak zdůrazňuje, za celou kariéru nebyl spojován s žádnou negativní fotbalovou kauzou.

„Asi to bude i tím, že jsem vždycky raději hrál na hřišti než v zákulisí. Proto jsem přesvědčen, že budu na post předsedy českého fotbalu nejlepším kandidátem," slibuje Poborský.

Dnes 48letý internacionál patří k legendám českého fotbalu. Odehrál 118 zápasů za národní mužstvo, je vicemistrem Evropy 1996, kde se proslavil geniálním lobem. Má také bronz z EURO 2004. Skvělý pravý záložník hrál za České Budějovice, Viktorii Žižkov, Slavii, Spartu, Manchester United, Benfiku Lisabon či Lazio Řím.

Po skončení kariéry byl majitelem a funkcionářem v Dynamu, působil také ve výkonném výboru asociace. Stál u založení České asociace fotbalových hráčů, stejně jako regionálních akademií, které také od roku 2019 vedl. Od roku 2020 je ředitelem oddělení elitní mládeže.

Malík se stal předsedou FAČR v prosince 2017. O tom, zda bude svůj post obhajovat na letošní valné hromadě, se nástupce Miroslava Pelty ještě nerozhodl.

"Neskrývám, že mě záměr Karla Poborského kandidovat na pozici předsedy FAČR překvapil. Nicméně uznávám, že toto jeho rozhodnutí znamená, že já se budu v nejbližších dnech ve svých úvahách směrem k blížící se valné hromadě touto situací zabývat," uvedl Malík v nahrávce pro média od FAČR.

Reklama