Hlavní obsah

Šmicer: Že se Poborák postavil proti kandidátovi Fevoluce? Vnímám to nešťastně

Robert NeumannSport.cz

Kandidatura Karla Poborského na šéfa Fotbalové asociace ČR (FAČR) ho nepřekvapila, Vladimír Šmicer tah bývalého parťáka z reprezentace očekával. Nikoli však Poborského krok před sobotními volbami na Berounsku. V rozhovoru pro Sport.cz se hlavní tvář projektu Fotbalová evoluce k tomuto tématu vyjadřuje, hodnotí také dosavadní průběh voleb na okresech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Šmicer na archivním snímku

Článek

Jste spokojený s dosavadním průběhem voleb z pohledu Fotbalové evoluce?

Zatím spokojený jsem. Šli jsme do toho na podzim s cílem vzbudit zájem lidí na okresech a v krajích. Aby se přestali bát, že pokud budou volit svobodně, podle sebe, stihnou je postihy. Aby řekli svůj názor a zvolili si lidi, kterým věří, že v okresech budou dělat fotbal férově. Mrzí mě ale jedna věc.

Jaká?

Začíná se říkat: Tady vyhrála Fevoluce, tady staré struktury. Tak to ale není.

Proč myslíte? Stojíte přece proti sobě.

Naše myšlenka není kluby, lidi a fotbal rozdělovat. Naopak vyvolat zájem a říct, jakým způsobem se lidé na okresech a v krajích můžou dát dohromady, jak dělat fotbal dobře. A pokud se zvolí dobří lidé, tak to posléze přenést i na valnou hromadu Fotbalové asociace. Nechci vyhlašovat, že někde vedeme, máme tolik a tolik okresů. Bohužel spousta lidí to takhle během voleb vnímá a rozděluje. Znovu opakuji, tohle není náš zájem.

Foto: FAČR

Zleva Karel Poborský, Jan Koller a Vladimír Šmicer předvádějí nové dresy české reprezentace.

Zmínil jste valnou hromadu FAČR, která volební jaro uzavře. O víkendu oznámil kandidaturu na šéfa FAČR váš bývalý spoluhráč z reprezentace Karel Poborský. Překvapil vás?

Očekával jsem tento krok. Karel pracuje na FAČR, v prosinci mi řekl, že bude kandidovat na nějakou vysokou funkci do FAČR. Když kandidaturu oznámil, vzal jsem ji jako fakt. Pro nás se tím ale nic nezměnilo. My jsme se vydali po nějaké cestě, po ní jedeme. Víme, že pro jakéhokoli předsedu, který vzejde z voleb, bude důležité, aby měl na okresech a na krajích lidi, kteří mají chuť a zájem dělat fotbal férově. A aby hlídali ty, kteří na fotbale chtějí parazitovat a kazit dobrou práci většiny lidí. Musejí být pod kontrolou, na všech úrovních včetně FAČR. Proti těmto lidem se musí bojovat. Tohle je jeden z našich zásadních cílů.

Těsně před sobotními volbami v okrese Beroun Poborský v krátkém videu podpořil protikandidáta předsedy Fotbalové evoluce Ondřeje Lípy. Jak jste tento krok vnímal?

Vnímám ho nešťastně. Nevím, jestli to tak zamýšlel nebo ne, ale v podstatě se postavil proti kandidátovi Fevoluce. Což bylo pro mě trochu zvláštní. V listopadu jsme začali navštěvovat iniciativy v okresech, na Berounsku bylo asi jedenáct kandidátů, ale nikdo nechtěl být tím lídrem. Tamní kluby si vybraly Ondru Lípu samy. Neviděly jinou vhodnou personu, všechno vypadalo v pohodě. Měsíc před volbami najednou vyvstal nový kandidát Vašek Kudrna. S Tomášem Pešírem oslovovali kluby, jeli svoji kampaň.

To je přece transparentní.

Samozřejmě, tohle vůbec nezpochybňuji. Bylo ale zvláštní, že se jednalo o lidi z FAČR. Myslím, že nešlo o náhodu. Lidi v klubech se ocitli pod tlakem. Nejsou zvyklí, aby jim každou druhou hodinu někdo volal.

Poborský při pondělní videokonferenci uvedl, že plánujete společnou schůzku, na které si vyložíte karty na stůl. Už znáte termín?

Ano, sejdeme se koncem týdne. Co jsem četl, tak Karel tím, že je zaměstnaný na FAČR, hodně bude spoléhat na jeho stávající strukturu. Tam se můžeme rozcházet. Karel řekl, že hodně změn na FAČR nechce. My jsme radikálnější.

Očekává se, že kandidaturu na předsedu FAČR ohlásíte i vy. Přemítáte, jaké bude mít za soupeře někdejšího parťáka z národního týmu?

Myslím, že pro český fotbal není vůbec špatné, když se v něm angažují lidé jako Poborák nebo já. Karel už kandidaturu podal, já zatím ne. Potřebuji cítit podporu. Zatím se situace vyvíjí tak, že podporu klubů na okresech i v krajích mít budu. Jenže já chci cítit podporu i z profesionálního fotbalu.

Ta chybí?

Je pravda, že jsem mluvil jen s několika zástupci profesionálních klubů. A ani jsem na Ligové asociaci nepředstavoval svoje vize a myšlenky. Jdu postupnými kroky. Pořád věřím, že na všechno je správný čas.

Reakce Fotbalové evoluce na kandidaturu Poborského
„Karlovu kandidaturu do nejvyšších funkcí FAČR jsme očekávali. Pro Fotbalovou evoluci se tudíž tímto nic nemění. Od října pracujeme na změnách a ozdravení fotbalu v podobě procesu podpory svobodných voleb na všech úrovních, ať už se to týká okresů, Středočeského, Pardubického a dalších českých krajů, a stejně tak i vedení FAČR. V těch posledních bodech se v návaznosti na Karlova vyjádření rozcházíme. Na asociaci je celá řada lidí, kteří tam odvádějí skvělou práci. Přesto fungování lidí ve výkonných funkcích i managementu FAČR a např. i Středočeského kraje je třeba rozumným způsobem vyhodnotit a posléze nastavit tak, aby se fotbal stal skutečně transparentním a důvěryhodným. Ačkoliv Karel ve svých vyjádřeních zmiňuje přínos Fotbalové evoluce, zatím se s námi o principech, které zastáváme, nebavil a jen naznačil ty své. Je otázkou, zda se nerozcházíme v cestě a vnímání toho, co ozdravení fotbalu vlastně znamená."
Kdo je podle vás ideální kandidát na vedení českého fotbalu?
Vladimír Šmicer
67,4 %
Karel Poborský
11 %
Petr Fousek
2,9 %
Martin Malík
0,4 %
Petr Čtvrtníček
16,1 %
jiný kandidát
2,2 %
Celkem hlasovalo 25066 čtenářů.

Reklama