Hlavní obsah

Saúdská Arábie má nejdelší a nejrychlejší městský okruh v F1

Premiérová Velká cena Saúdské Arábie se pojede v prosinci v Džiddě na nejdelším a nejrychlejším městském okruhu v současné formuli 1. Zástupci seriálu dnes představili trať, na níž slibují souboje kolo na kolo a maximální rychlosti 322 km/h.

Foto: Sport.cz

Start nového ročníku seriálu MS vozů formule 1 se blíží - ilustrační foto.

Článek

Grand Prix se pojede ve městě u Rudého moře 5. prosince pod umělým osvětlením na okruhu o délce 6175 m, kterou v kalendáři MS překonává pouze belgické Spa. Formule se budou prohánět v drtivé většina na již existujících silnicích, čeká je 27 zatáček v předpokládané průměrné rychlosti 252,8 km/h, kterou překonává pouze absolutně nejrychlejší Monza.

Ředitel F1 Ross Brawn slibuje, že okruh nabídne mnoho příležitostí k předjíždění a dramatické souboje. "Nechceme ty staré klasické městské okruhy, kde zatáčíte do pravého úhlu. Chceme rychlé okruhy, které budou pro jezdce náročné a jezdci je budou milovat. Chceme okruhy, na kterých budou k vidění souboje kolo na kolo," řekl Brawn.

Nejrychlejším městským okruhem z hlediska průměrné rychlosti byl dosud Albert Park v Melbourne (237,2 km/h), nejdelším s 6003 m ázerbájdžánská metropole Baku.

Sezona formule 1 začne příští víkend v Bahrajnu. Grand Prix Saúdské Arábie bude předposlední z rekordních 23 Velkých cen.

Reklama

Související témata: