Hlavní obsah

Tenisová hvězda o vážné nemoci: Zničila mě. Fyzicky i psychicky

Sofie/Praha

Vynikající fyzická kondice, žádné zdravotní problémy. Dokonale připravený profesionální sportovec. Nic z toho nepomohlo bulharskému tenistovi Grigoru Dimitrovovi v boji s covidem. "Zničil mě. Fyzicky i psychicky," rozpovídal se pro Eurosport bývalý třetí hráč světa.

Foto: Carlos Perez-gallardo, Reuters

Bulharský tenista Grigor Dimitrov

Článek

Svět válku s covidem stále nevyhrál. Pandemie ve větší či menší míře svírá všechny země. Nákaze neunikli ani profesionální sportovci. Jak drtivé následky může mít někdy podceňovaná nemoc i na tělo špičkového tenisty, popsal současný šestnáctý tenista planety Grigor Dimitrov, který se s covidem pral v létě minulého roku.

"Nechápal jsem to. Když mi lékaři řekli, že jsem nakažený, šokovalo mě to. Brzy nato jsem ztratil chuť i čich, necítil jsem se dobře, špatně se mi dýchalo," popisuje počátky svých peripetií bulharský tenista.

"Před diagnózou jsem potkal řadu lidí. Plno rodin s dětmi. Všechny jsem se snažil okamžitě obvolat a říct jim to, aby se nechali otestovat. Je velkým štěstím, že nikdo další nakažený nebyl. Ani moje rodina," pokračuje rodák z Chaskova.

Sestřih zápasu Karacev - DimitrovVideo: sntv

Návrat na kurty po uzdravení však podle jeho představ určitě neprobíhal. "Jeden den jsem se cítil dobře a klidně trénoval čtyři hodiny v kuse. Další den jsem byl mimo, jen jsem spal, nebo jsem musel odpočívat. Nemoc mě zničila nejen fyzicky, ale i psychicky, vůbec jsem na to nebyl připravený," říká vítěz Turnaje mistrů z roku 2017.

A přidává varování. "Nechci mlčet. Chci, aby to všichni lidé věděli. Nezáleží vůbec na tom, kdo jste, co děláte či v jak výborné fyzické kondici jste. Nemoc vás může zničit. Člověk si najednou uvědomí, jak je slabý a jak bezvýznamné jsou ostatní věci, když jde o zdraví," říká Dimitrov.

Foto: Carlos Perez-gallardo, Reuters

Bulharský tenista Grigor Dimitrov

Vážná nemoc však měla na bulharskou superstar jeden pozitivní dopad. "Více si vážím maličkostí. Vychutnávám si východ slunce nebo to, že si můžu dát kávu s přáteli," uzavírá svou zpověď letošní čtvrtfinalista Australian Open Dimitrov.

Reklama