Hlavní obsah

Ikona Rangers: Vykopněte Slavii z Evropské ligy! Trest ji musí tvrdě zasáhnout, hřímá právník

pan, zpSport.cz

Zdaleka není konec! Incident s údajným rasismem v podání Ondřeje Kúdely směrem k finskému záložníkovi Glenu Kamarovi z odvetné osmifinálové bitvy mezi fotbalisty Glasgow Rangers a pražskou Slavií nabírá na obrátkách. Advokát rodáka z Tampere dokonce volá po dvouletém trestu pro oporu sešívaných. A to není vše.

Foto: Andrew Milligan, Reuters

Glen Kamara Z Rangers (vlevo) ve slovní přestřelce s Ondřejem Kúdelou z týmu Slavie.

Článek

Ondřej Kúdela o tom, co řekl Glenu Kamarovi

Ondřej Kúdela dostal do obličeje pěstí, říká šéf Slavie Jaroslav Tvrdík

Doufáme, že pohádka bude pokračovat a postoupíme i přes Arsenal, přejí si po losu slávisté

Byl to duel, který ke smůle Slavie fotbalovou Evropu mnohem více než triumf Pražanů zaujal brutální hrou skotského týmu, vážným zraněním gólmana Ondřeje Kováře, údajným rasistickým útokem Ondřeje Kúdely až po jeho napadení od Kamary v útrobách stadionu. To vše bude UEFA teprve řešit, právník záložníka Rangers Aamer Anwar však má jasno už teď.

"UEFA musí začít jednat, jinak tomu (problémům s rasismem) nebude konec. Kúdela by měl dostat až dvouletý zákaz činnosti, potrestaná by měla být i Slavia. Žádný jednozápasový distanc, žádná pokuta, ale trest, který klub tvrdě zasáhne," uvedl právník pro britská média.

S tím plně souhlasí i bývalý útočník Rangers Kris Boyd."Pokuty nejsou dostatečné. UEFA musí být důrazná. Z mého pohledu to znamená vyřadit Slavii z Evropské ligy. Vykopnout je a Arsenal poslat do semifinále," připomněl blížící se souboj s londýnským gigantem sedmatřicetiletý Boyd.

Kauza zasáhla i do nedělního derby mezi Celtikem a Rangers, které skončilo remízou 1:1. Oba týmy před utkáním proti zvyklostem z posledních měsíců nepoklekly. "Už to nemá účinnost. Musíme reagovat mnohem důrazněji. Tím, že zůstaneme stát, vyšleme světu daleko jasnější vzkaz," říkal kouč Celtiku John Kennedy.

Ihned po zahájení utkání tak hráči i realizační tým zůstali na několik sekund stát a na bannerech svítil nápis "Ukažme rasismu červenou kartu."

Člen disciplinární komise UEFA Rudolf Řepka
Podstatné bude, co se objeví ve zprávě rozhodčích a delegátů zápasu v Glasgowě a v písemných materiálech. Tvrzení proti tvrzení v drtivě většině posuzovaných případů nepostačí, musí jít o prokázaný skutek. Záležet tedy bude na tom, zda údajná rasistická slova Kúdely slyšel některý z rozhodčích či některý spoluhráč Kamary, který se svědectvím přijde. Přihlíží se i k tomu, zda byl hráč či klub spojován, šetřen či trestán s rasistickými výroky či chováním v minulosti. Vyloučení Slavie z Evropských pohárů nebo její start ve čtvrtfinále Evropské ligy ale nehrozí.
Napadení Kúdely?
Opět bude záležet na oficiálním zápisu a zprávách rozhodčích, resp, delegátů. Jednou věcí by byla nezvládnutá pořadatelská služba, za kterou by byl trestán domácí klub, pokud by se to prokázalo, druhou fyzický útok a napadení protihráče fotbalistou Rangers. I to ale musí být prokázáno.
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: