Hlavní obsah

Červenka podepsal smlouvu s New York Mets

Praha
Aktualizováno

Český baseballový reprezentant Martin Červenka podepsal kontrakt s organizací New York Mets a od dubna se tak zapojí do jejich Minor League kempu. V profesionálním baseballovém systému v USA působí již 12 let.

Foto: baseball.cz, Jan Beneš

Martin Červenka ve svém brnění...

Článek

Prokousával se americkými baseballovými soutěžemi postupně nahoru, až se dostal jen krůček od startu v MLB, do soutěží Triple-A. V roce 2019 byl Martin Červenka poprvé pozván do jarního kempu prvního týmu Baltimore Orioles, rok 2020 byl ale i v USA poznamenán pandemií covidu-19. Nižší baseballové soutěže se nehrály, a tak se Martin v červenci vrátil v dresu Kotlářky po třech letech do české extraligy.

Na začátku letošní sezony byl bez smlouvy, k jejímu podpisu s novým klubem došlo 14 dní před začátkem MLB. „V Americe máme report day 29. března, takže předpokládám, že budu odlétat během několika následujících dní," potvrzuje Červenka svůj rychlý přesun do USA.

Po Cleveland Indians a Baltimore Orioles budou Mets třetí organizací MLB, ve které bude působit. „Byl jsem v kontaktu s více organizacemi, ale většinou jsme narazili na problém s cestováním z Evropy do USA. Mets o mě měli největší zájem. Přes všechny problémy, které nyní ohledně cestování jsou, mi společně s pomocí Major League Baseball umožnili do Ameriky vycestovat," popisuje.

Vzhledem k pandemii mají sportovci, a nejen oni, vedle cestování problémy i s kvalitní přípravou. Červenka se během zimní přestávky musel připravoval hlavně individuálně. Velkou pomocí mu byl také bratr Marek, bývalý reprezentační nadhazovač. „Chodil jsem si s bratrem házet a sám pálit. Doma jsem si postavil menší posilovnu, abych se udržoval v kondici."

Červenka podepsal Minor League kontakt, ale určitě bude bojovat o posun do vyšší soutěže. „Těžko říct, bude se jednat o specifickou sezonu vzhledem k opatřením, která jako hráči budeme muset dodržovat. Jinak šance se posunout výš je vždycky, jinak bych tam už nehrál. Vše se bude odvíjet od toho, jak se mi bude dařit," věří Červenka v dobrou sezonu.

Catcher reprezentace byl její velkou oporou na posledním ME v Německu a kvalifikaci o OH v Itálii v roce 2019. Letos čeká českou baseballovou reprezentaci evropský šampionát v září v Itálii. Bude Červenka opět její součástí? „Bude záležet na termínech, jestli budeme mít ještě sezonu v USA, ale vždy jsem rád reprezentoval," ujišťuje.

Reklama