Hlavní obsah

Vyšetřovatel UEFA vyslechl Kúdelu kvůli událostem v Glasgow. Co bude následovat?

Aktualizováno

Vyšetřovatel UEFA dnes vyslechl slávistického fotbalistu Ondřeje Kúdelu v souvislosti s událostmi v odvetě osmifinále Evropské ligy v Glasgow proti Rangers z minulého týdne. Záložník "Jezdců" Glen Kamara v závěru utkání obvinil obránce Pražanů z rasistické urážky, český hráč ale nařčení důrazně odmítl stejně jako vršovický klub. Domácí středopolař následně po zápase Kúdelu napadl v tunelu do kabin, podle Slavie je incident zanesen ve zprávě delegáta UEFA.

Foto: Andrew Milligan, Reuters

Glen Kamara Z Rangers (vlevo) ve slovní přestřelce s Ondřejem Kúdelou z týmu Slavie.

Článek

Událostmi se již zabývá UEFA a její španělský vyšetřovatel. "Dnešního dne vyšetřující inspektor UEFA vyslechl hráče Ondřeje Kúdelu k incidentům, které se odehrály během a po zápasu Slavie Praha a Rangers při osmifinále Evropské ligy. Klub i hráč nyní budou čekat na závěry inspektora a na případný další postup orgánů UEFA," uvedla Slavia v prohlášení zaslaném ČTK.

"S ohledem na běžící vyšetřování nebudeme poskytovat další informace. Ve vztahu k UEFA klub zastupuje advokát René Cienciala, expert na mezinárodní a sportovní právo z advokátní kanceláře Urban & Hejduk," doplnila Slavia.

Kúdela momentálně plní reprezentační povinnosti a inspektor UEFA ho vyslechl on-line. Ve středu Kúdela nastoupil v základní sestavě českého týmu v úvodním utkání kvalifikace mistrovství světa proti Estonsku a přispěl k výhře 6:2. S reprezentací se nyní chystá na sobotní domácí utkání s Belgií v Edenu.

Důkazy nejsou

Slavia minulý čtvrtek v Glasgow vyhrála 2:0 a po domácí remíze 1:1 postoupila do čtvrtfinále Evropské ligy. Rangers neunesli průběh odvety a předvedli řadu nesportovních zákroků. Po brutálním faulu Kemara Roofeho musel po hodině hry střídat brankář Ondřej Kolář, který utrpěl zlomeninu v obličeji.

Foto: Andrew Milligan, Reuters

Vývojem zápasu frustrovaní Rangers ztráceli nervy. Takhle se Connor Goldson a další domácí hráči pustili do Ondřeje Kúdely.

Jeden z dalších faulů domácích hráčů v 87. minutě pak vyvolal incident mezi Kúdelou a Kamarou. Slávistický stoper soupeři se zakrytými ústy cosi řekl a záložník Rangers jej následně obvinil z rasistické urážky, své tvrzení však dosud nepodložil žádným důkazem.

Kúdela sice připustil, že použil neslušná slova, ale nařčení z rasismu stejně jako klub odmítl. Zakrytá ústa vysvětlil tím, že takto běžně komunikuje při zápasech, proto šlo o automatický pohyb.

Rangers po utkání nechtěli pustit slávisty do kabiny. Necelou hodinu po závěrečném hvizdu pak Kamara za přítomnosti obou trenérů domácího Stevena Gerrarda a hostujícího Jindřicha Trpišovského Kúdelu v tunelu do kabin pěstmi napadl a utekl.

Podle Slavie incidentu přihlížel zástupce UEFA. Vedení českého šampiona podalo kvůli Kamarově útoku trestní oznámení. Za Kúdelu se postavil i kouč české reprezentace Jaroslav Šilhavý.

Reklama