Hlavní obsah

Ruským sportovcům možná na OH zahrají místo hymny Čajkovského

Ruští sportovci možná využijí pro olympijské hry v Tokiu místo zakázané národní hymny některou ze skladeb Petra Iljiče Čajkovského. Podle předsedy ruského olympijského výboru Stanislava Pozdňjakova už výběr úryvků konzultovali se zástupci MOV a čekají na schválení. První volba, kterou byla populární Kaťuša, u arbitrážního soudu CAS neprošla.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Na letní olympijské a paralympijské hry v Tokiu nebudou smět fanoušci ze zahraničí.

Článek

Ruští sportovci nesmí kvůli trestu za státem organizovaný doping a manipulování s daty z moskevské laboratoře startovat dva roky na mezinárodní půdě pod ruskou vlajkou a s národními symboly. Místo hymny tak chtěl olympijský výbor použít válečnou píseň Kaťuša z roku 1938, to ale CAS zamítl.

Ve zdůvodnění verdiktu CAS před dvěma týdny uvedl, že reprezentace nemůže použít "jakoukoliv hymnu spojenou s Ruskem". Co přesně to znamená v praxi, ale není zcela jisté. Funkcionáři nevědí, zda bude CAS blokovat jakoukoliv jinou hudbu ruského autora, nebo zda vůbec mohou výběr provést ruští funkcionáři. Podle Pozdňjakova je ale Čajkovského hudba součástí celosvětového hudebního odkazu.

Vybrané úryvky z Čajkovského skladeb zazněly místo ruské hymny už na některých rychlobruslařských soutěžích v této sezoně. Na většině dalších světových šampionátů, které se letos konaly, ale byly pro ruské sportovce použity znělky jednotlivých akcí.

Na olympijských hrách v Tokiu budou ruští sportovci startovat pod vlajkou domácího olympijského výboru.

Reklama

Související témata: