Hlavní obsah

Schumacher je zpět! Mick chce být jako otec

Praha

Ještě nezačala a už má nadcházející sezona mistrovství světa formule 1 punc výjimečnosti. Ve startovní listině bude poprvé od roku 2012 jméno Schumacher. V monopostu týmu Haas bude závodit Mick Schumacher, syn sedminásobného mistra světa a jedné z největších legend královny motoristického sportu.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Mick Schumacher při testech v Bahrajnu.

Článek

„Vnímám, že očekávání jsou obrovská. Srovnání s otcem se nejde vyhnout. Určitě proběhne. Je to pochopitelně. Ale nijak mě to nezatěžuje. Nedělám si s tím hlavu," tvrdí jednadvacetiletý Mick Schumacher, že pozornost tisíců párů očí upřených k debutové sezoně jej nezneklidňuje.

„Táta je můj automobilový hrdina. Vnímám, čeho dosáhl a snažím se poučit. Obdivuji jeho sportovní úspěchy a současně i lidskost, protože se dokázal pořád držet nohama na zemi. A současně byl tak neuvěřitelně konzistentní," říká v rozhovoru pro motorlat.com Mick Schumacher, jehož otec utrpěl v prosinci 2013 při lyžování zranění hlavy, podstoupil několik operací a o jeho zdravotním stavu nejsou bližší informace.

Mick Schumacher tuší, že na něj málokdo bude hledět jako na obyčejného nováčka. „Je mi jasné, že první chyba bude znamenat obrovskou kritiku. Ale já se snažím nebýt vůči kritice negativní. Pokud přichází od lidí, jimž věřím, může být přínosná," vysvětluje mladý pilot.

V minulé sezoně ovládl šampionát formule 2, čímž si otevřel dveře mezi absolutní elitu. „Zpočátku jsem měl v F2 problémy," připomíná jediné pódiové umístění z roku 2019 a až dvanácté místo celkově.

„Ale minulý rok jsem šampionát vyhrál a splnil si sen o formuli 1," vypravuje Mick Schumacher. „Moje nejstarší vzpomínka k formuli 1 se váže ještě k dětství. Seděl jsem před televizí a sledoval Grand Prix. A nepředstavitelně jsem si přál být na místě některého z pilotů."

Schumacher junior si uvědomuje, že působí v týmu, v jehož barvách by bylo bláhové myslet na pronikavé výsledky. „Velmi rychle jsem zjistil, že svět formule 1 je mnohem komplikovanější než všechny juniorské série dohromady. Strategie, pneumatiky, nastavení... Jsem šťastný za příležitost. Chci se prostě zlepšovat. A snad dosáhnu na body," zůstává skromný Schumacher, jehož motivací je trofej, kterou přitom nevybojoval on.

„Jde o malý pohár, který mi táta věnoval po jenom závodě. Bylo mi šest let. Mám ho v pokoji na dokonalém místě, abych ani na okamžik nezapomněl, kam mířím. Jednou chci být úspěšný jako otec. A ideálně ve Ferrari. To je další sen," má jasno mladý Schumacher, který i přes působení v týmu Haas zůstává součástí Ferrari Driver Academy.

Velkou oporu má nejen v barvách formace, kde jeho otec dosáhl nejlepších výsledků, ale i v osobě čtyřnásobného světového šampiona Sebastiana Vettela. „Pravidelně si spolu povídáme. Má výjimečné zkušenosti. Je to skutečný šampion. Dává mi rady, pečuje o mě," přiznává Mick Schumacher, jehož budoucnost bude spjatá s motorsportem.

A kdyby se tak nestalo a on nešel v otcových šlépějích? „Byl bych policistou a hlídkoval na dálnicích. Užíval bych si rychlosti," směje se, že měl skvělý záložní plán. Naštěstí pro fanoušky bude jméno Schumacher dál součástí statistik formule 1.

Reklama

Související témata: