Hlavní obsah

Dvanáct nováčků a drtivá většina extraligistů. Pešán nominoval na první přípravu před MS

Trenér české hokejové reprezentace Filip Pešán nominoval na první sraz před mistrovstvím světa v Rize 23 hráčů - tři brankáře, osm obránců a 12 útočníků. Pozvánku dostalo hned dvanáct hokejistů, kteří dosud za seniorský národní tým neodehráli jediný zápas. Sraz proběhne v holešovické Tipsport aréně od úterý 30. března do čtvrtka 1. dubna.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Andrej Šustr (na snímku) je spolu se spoluhráčem z Kunlunu Vojtěchem Mozíkem nejzkušenějším hráčem v úvodní přípravě hokejové reprezentace na MS v Lotyšsku.

Článek

Žádný start za reprezentaci na svém kontě z pozvaných hráčů nemají brankáři Frodl s Kloučkem, obránci Budík, Šalda, Ščotka, Zábranský a útočníci Černoch, Hladonik, Horký, Plášek, Pour a Zachar.

Nejzkušenějšími povolanými co do věku i účasti na velkých akcích jsou obránci čínského Kunlunu Vojtěch Mozík a Andrej Šustr. Třicetiletý Šustr, který odehrál přes 300 zápasů v NHL, startoval v roce 2016 na Světovém poháru v Torontu, o dva roky mladší Mozík zažil před třemi lety zimní olympijské hry v Pchjongčchangu.

Právě obránci z Kunlunu a gólman Čeljabinsku Roman Will jsou jedinými krajánky, které Pešán se svými asistenty Martinem Strakou a Jaroslavem Špačkem na úvodní sraz pozval. Zbytek tvoří hráči z domácí extraligy. Nejpočetněji jsou zastoupeny Plzeň a Karlovy Vary, ze kterých si Pešán vybral po pěti hráčích.

Po prvním srazu absolvuje národní tým v Holešovicích ještě další dva - od pondělí 5. do čtvrtka 8. dubna a od pondělí 12. do čtvrtka 15. dubna 2021.

V rámci přípravy na MS má reprezentace naplánována dvojutkání s Rakouskem (22. dubna ve Vídni a 24. dubna v Jindřichově Hradci), Německem (29. dubna a 1. května v Norimberku) a Slovenskem (6. a 7. května 2021 v Praze). V české metropoli pak následně proběhnou i České hokejové hry za účasti mužstev Česka, Finska, Ruska a Švédska.

Mezinárodní hokejová federace IIHF zatím povinná protiepidemická opatření před mistrovstvím světa nezveřejnila, je však pravděpodobné, že České hokejové hry se skuteční od středy 12. do soboty 15. května 2021 v režimu tzv. bubliny a že zúčastněná mužstva odcestují po jejich skončení z Prahy přímo do dějiště šampionátu.

Ten odstartuje 21. května a Češi se v základní skupině A postupně utkají s Ruskem, Švýcarskem, Běloruskem, Švédskem, Velkou Británií, Dánskem a Slovenskem.

Nominace hokejové reprezentace na první sraz před MS:
Brankáři:
Dominik Frodl (Plzeň)
Milan Klouček (Pardubice)
Roman Will (Čeljabinsk/KHL)
Obránci:
Vojtěch Budík (Plzeň)
Daniel Gazda (Zlín)
Filip Král (Kometa Brno)
Vojtěch Mozík (Kunlun/KHL)
Radim Šalda (Hradec Králové)
Jan Ščotka (Litvínov)
Andrej Šustr (Kunlun/KHL)
Libor Zábranský (Karlovy Vary)
Útočníci:
Ondřej Beránek (Karlovy Vary)
Matěj Blümel (Pardubice)
Jiří Černoch (Karlovy Vary)
Jan Dufek (Zlín)
Jakub Flek (Karlovy Vary)
Jan Hladonik (Karlovy Vary)
Luboš Horký (Pardubice)
Petr Kodýtek (Plzeň)
Karel Plášek (Kometa Brno)
Jakub Pour (Plzeň)
Filip Suchý (Plzeň)
Marek Zachar (Hradec Králové)

Reklama

Související témata: