Hlavní obsah

Reprezentační kouč potvrdil: Kúdela s námi do Walesu nejspíš nepojede

Praha
Aktualizováno

Neskutečné turbulence, jaké prožívá kouč české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý během kvalifikačního trojboje, v němž jde o body v boji o účast na světovém šampionátu 2022 v Kataru. Nejdřív smířený s tím, že se bude muset v sobotním večeru v duelu s Belgií obejít bez kvarteta hráčů působících v Německu, čtyřiadvacet hodin před utkáním kochající se nadějí, že by Pavlenka, Kadeřábek, Darida a Schick mohli za národním týmem přece jen dorazit,která se nakonec ukázala jako lichá. A do toho všeho nejistota, zda slávistický stoper Ondřej Kúdela k úternímu třetímu dílu kvalifikačního trojboje do Walesu s reprezentací poletí či nikoli.

Jsem přesvědčen, že to skotští rozhodčí zvládnou, říká Jaroslav Šilhavý.Video: Sport.cz, FAČR

 
Článek
Fotogalerie

„Nejen pro mě, ale pro celé mužstvo jde o nepříjemnou záležitost. Zvláště teď, kdy se připravujeme na sobotní zápas s Belgií. Až po něm budeme řešit, co dál, ale vypadá to, že Ondra s námi do Walesu nepojede," přiznal kouč českého národního týmu Jaroslav Šilhavý, že k naplnění informací o Kúdelově absenci v úterním duelu v Cardiffu asi nejspíš dojde.

A do toho další problém s absencí bundesligového kvarteta, které nakonec do Prahy nedorazí a vy se s jeho absencí budete muset vyrovnat. Kouč Belgičanů Martínez je na tom stejně, protože i on je nucen oželet čtyři legionáře působící v Německu. Ale přesto - pro koho z vás jde o větší komplikaci.

Jsme na tom stejně, pro oba týmy je to složitá situace. Nehodnotím přitom, zda naši legionáři z bundesligy jsou či nejsou kvalitnější než belgická čtveřice, každopádně nám ale chybět budou, protože jsou to kvalitní fotbalisté.

A to vás čeká Belgie pasovaná do role favorita skupiny...

Ona je nejen favoritem skupiny, ale i jedním z favoritů příštího mistrovství světa v Kataru. Belgičanům dorostla zlatá generace, mají v mužstvu obrovské individuality, jde i takticky vyspělý tým. Však také figuruje v samém popředí světového žebříčku.

V Edenu se protest vyslaný do Kataru nechystá
Úvod kvalifikace o postup na světový šampionát 2022 v Kataru se nesl ve znamení protestů. Za dělníky pracující na přípravách mistrovství světa se postavila norská reprezentace, německá se před zápasem s Islandem přidala. Löwovi svěřenci nastoupili v Duisburgu na hřiště v trikách vytvářejících nápis LIDSKÁ PRÁVA. I sobotní soupeř české reprezentace řešil, zda se k protestům přidat.
„Naše federace a hráči zaujmou stanovisko, až bude vše jasné. My i hráči v tom jasno máme. Mým osobním názorem ale je, že bojkot šampionátu není správným řešením," reagoval kouč Belgičanů Roberto Martínez a dotkl se přitom i iniciativy přicházející z Norska a navrhující bojkot MS 2022 v Kataru.
„Nás nikdo neoslovil, takže tuto otázku jsme neprobírali a soustředíme se na zápas s Belgií," odpovídal mluvčí české reprezentace Petr Šedivý.

Jak a s čím tedy proti ní v sobotní konfrontaci uspět?

Mimořádným výkonem každého hráče, který přitom dá do utkání maximum. A samozřejmě nutností vyvarovat se v průběhu zápasu sebemenší chyby. Těžké soupeře jsme si ale už na domácí půdě v duelech s Anglií či Brazílií ostatně vyzkoušeli, takže věřím, že se kluci nezaleknou ani Belgičanů a o výsledek se poperou.

Nebude ale jednoduché čelit velké ofenzivní síle soupeře a zmiňovaným individualitám v jeho týmu. Na koho si dát obzvláště pozor?

Největší hvězdou je nesporně De Bruyne, největší nebezpečí představuje Lukaku, pozor si musíme dát i na Tielemanse. Je to sice nenápadný, ale velice nepříjemný fotbalista. Belgická útočná síla je prostě veliká.

V prvním kvalifikačním duelu proti Walesu však Belgičanům perfektně fungovala i defenziva, takže za celý zápas dovolili soupeři jen jednou, aby vypálil na Courtoise.

Zápas jsme viděli, samozřejmě jsme registrovali, jakou měli Belgičané převahu. Wales však vycházel z obrany a čekal přitom na soupeře, takže i proto zmiňovaná střelecká statistika. My naopak budeme chtít soupeře donutit k chybám, abychom se dostávali do šancí. Věřím, že i střílet budeme častěji než Velšané.

Pod vedením Součka, jemuž při absenci Daridy svěříte kapitánskou pásku?

Proberu to ještě s hráči, ale pravděpodobně ukážeme na Tomáše. Tahounem mužstva je už teď a věřím, že v budoucnu si tuto roli ještě upevní.

Trochu zvláštní příchuť dodají zápasu skotští rozhodčí, které UEFA do Prahy delegovala navzdory vypjatým vztahům a panující atmosféře mezi Slavií a Rangers a vlastně i mezi českým a skotským fotbalem. Nemáte z toho tak trochu obavy?

Nechtěl bych, aby nastala doba, kdy se budeme obávat rozhodčích. Jsou to profesionálové a zkušení rozhodčí. Incident z Glasgow tady samozřejmě rezonuje, ale jsem přesvědčený, že rozhodčí zápas zvládnou a obě mužstva tomu napomohou.

Reklama

Související témata: