Hlavní obsah

Když remizujete s Belgií, chcete porazit Wales! To je jednoduchá rovnice, říká reprezentační záložník

Praha

Z české fotbalové reprezentace má skvělý pocit. Těší ho bodový zisk z úvodu světové kvalifikace i způsob, jakým se mužstvo v duelech proti Estonsku (výhra 6:2) a s favorizovanou Belgií (1:1) prezentovalo. Záložník David Pavelka věří, že tým svůj progres prokáže i v úterý ve Walesu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Pavelka během tréninku fotbalové reprezentace.

Článek
Fotogalerie
Fotogalerie

Očekával jste až takhle herně povedený úvod kvalifikace?

Vstup je jednoznačně povedený. Možná bezprostředně po Belgii tam bylo z naší strany malinko zklamání. Ke konci jsme sahali po třech bodech. Ale zase, když jsme si pak zápas hodnotili u videa, museli jsme uznat, že i soupeř měl svoje příležitosti. Bod s Belgií je třeba brát jako úspěch. Vzhledem k síle, jakou má.

Jak se poslouchaly pozápasové komplimenty belgického kouče i belgických médií na adresu české reprezentace?

Překvapily mě mile už předzápasová prohlášení. Trenér Belgie nás hodně chválil. Je příjemné vědět, že nejsme za otloukánky. Že i top mužstva nás vnímají pozitivně, berou nás jako silného soupeře. Když to shrnu, čtyři body ze dvou zápasů jsou super. Teď je však důležité potvrdit je v dalších utkáních. Pochopitelně už v tom nejbližším ve Walesu. Pokud chceme stvrdit, co jsme doposud vybudovali, musíme uspět.

Uspět znamená vyhrát?

Těžko dopředu soudit, vždycky se může stát cokoli. Na druhou stranu, když oberete Belgii, chcete porazit Wales. To je jednoduchá rovnice.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Tomáš Holeš a Kevin De Bruyne z Belgie během utkání kvalifikace MS 2022 dv Kataru.

Co od Walesu očekáváte?

Typický ostrovní fotbal. Samozřejmě, mají také velké individuality z Premier League v čele s Balem. Kvalita Walesu je obrovská, nečeká nás nic lehkého.

Týmu jste věštil světlou budoucnost už krátce po svém návratu do reprezentace na podzim 2018. Na jakém úseku cesty se momentálně nachází?

Jsem rád, že jsem se nemýlil. Mužstvo jde krůček po krůčku, zlepšuje se každým zápasem. Síla v něm je evidentní. Když nějací hráči vypadnou, náhrada je adekvátní, plnohodnotná. Mančaft jde pořád nahoru, mohl by být v budoucnu hodně zajímavý. Nastoupená cesta je správná, bude zásadní z ní neustoupit.

Trenéři mi říkali, abych v zápasech víc střílel, tak jsem je poslechl, smál se Lukáš Provod

Sport.cz, FAČR

V čem je síla Čechů?

V týmovosti. Tohle byla vždycky česká devíza. Je tomu tak i nyní. Mužstvo táhne za jeden provaz, jen tak nás něco nevykolejí. Myslím, že zádrhelů na cestě už bylo poměrně dost. Ať se jednalo o zranění nebo o covid. Nebo teď, kdy nám situaci zkomplikovala ochranná nařízení, kvůli kterým nemohli čtyři kluci z bundesligy nastoupit proti Belgii. Vždycky se s tím ale dobře popasujeme. Tohle je asi nejdůležitější věc, která českou reprezentaci vystihuje.

Do národního mužstva vás vrátil trenér Šilhavý, se kterým máte výborné zkušenosti také z Liberce. Je vaší osudovým koučem?

V kariéře jsem měl na trenéry štěstí. Ať už mi některý z nich dal negativní zkušenost, v kariéře mi i tohle paradoxně pomohlo. S panem Šilhavým mám jenom pozitivní zkušenosti, v mé kariéře se zatím projevil nejvýrazněji.

Jsem hrdý na svoje mužstvo, řekl po remíze s Belgií Jaroslav Šilhavý

Sport.cz, FAČR

Reklama