Hlavní obsah

Deli se vrátil z reprezentace s covidem. A Kolář? Neumíme si teď představit, že by šel do brány, říká asistent kouče

Praha

Absence Ondřeje Kúdely ve čtvrtečním prvním čtvrtfinále Evropské ligy na stadionu londýnského Arsenalu se dala očekávat. Už v nedělním ligovém duelu v Brně Slavii chyběl a kouč Jindřich Trpišovský naznačoval, že ani na Ostrovy s mužstvem nejspíš nepoletí. Trenérovy obavy se naplnily, ba co víc, realita před úterním odletem slávistické výpravy z pražského ruzyňského letiště byla ještě tvrdší. Za La Manche nemíří ani Simon Deli. „Test na covid u něho dopadl pozitivně,“ potvrdil Trpišovského asistent Zdeněk Houštecký.

Foto: Ian Macnicol, Reuters

Slávista Simon Deli (vlevo) v tvrdém souboji s Alfredem Morelosem z Glasgow Rangers.

Článek

Z reprezentačního srazu, během něhož Pobřeží slonoviny porazilo v kvalifikaci Afrického poháru národů Niger 3:0 a Etiopii 3:1, se vrátil Simon Deli unavený. V prvním střetnutí proti Nigeru odehrál 24 minut, v druhém pak celých devadesát minut.

Se Slavií sice do Brna k ligovému střetnutí odjel, na trávník ale nevyběhl.

„Test na covid u něho vyzněl před odletem pozitivně," naznačil slávistický asistent Zdeněk Houštecký, co bylo nejspíš příčinou Deliho únavy.

„Pochopitelně že jde o citelné oslabení. Simon přišel na hostování z Belgie právě pro případ, že by z kádru vypadli Kúdela či Zima. On byl variantou, která je stoprocentně nahradí. Teď ovšem musíme vymyslet náhradu za Kúdelu i Deliho."

Foto: Andrew Milligan, Reuters

Ondřej Kúdela a slávisté v tahanici s Glenem Kamarou z Rangers (druhý zleva).

I Kúdela zůstal v Praze, takže na tušení Trpišovského došlo.

„Byli jsme přitom rozhodnutí, že s námi na Arsenal poletí. Zvláště poté, co s reprezentací zvládl cestu do Walesu a vše, co ji provázelo. Jenže si přivezl zhmožděný nos, k tomu se přidala viróza a vysoké teploty, takže po lékařském vyšetření necestuje," objasňoval Houštecký absenci zkušeného stopera.

„Je to velké oslabení. Kúdela je ve fantastické formě, představuje pilíř naší defenzívy, což potvrzoval v lize, pohárech a koneckonců i v národním týmu, v němž byl v kvalifikačních zápasech rovněž enormně vytížený," povzdechl si.

„Máme ale v hráčském kádru takovou kvalitu, že Kúdelu i Deliho nahradíme a na zápas s Arsenalem se dobře připravíme. Nejdřív to ovšem probereme v realizačním týmu a pak i s hráči," nechtěl prozrazovat, jaké varianty nosí trenérský ansámbl v hlavě a po které z nich případně sáhne.

Jednou z alternativ by mohlo být přesunutí Bořila na místo stopera, které si už v minulosti vyzkoušel, další třeba stažení univerzála Holeše po bok Zimy.

„Věřím, že budeme mít šťastnou ruku," pravil Houštecký mnohoznačně.

Foto: twitter Jaroslava Tvrdíka

Ondřej Kolář a jeho maska. Jak se vám líbí…?

A s jistou úlevou, že do Londýna se Slavií odletěli alespoň jiní dva hráči, nad nimiž se vznášel rovněž otazník – brankář Ondřej Kolář a Petr Ševčík, který se po zranění zase vrátil do kádru.

„V neděli v Brně si vyzkoušel celý zápas. Tvrdil, že se cítil dobře, v průběhu střetnutí se nezadýchal a na Arsenal je připravený," kvituje Houštecký, že šestadvacetiletý záložník je zpátky a trenéři s ním mohou počítat.

S Ondřejem Kolářem, kterého vážně zranil v osmifinálové odvetě s Rangers Roofe, je situace jiná.

„V tuto chvíli si neumíme představit, že by šel do brány," přiznal Trpišovského asistent, nicméně stejně jako jeho šéf věří, že ve čtvrtek může být situace jiná.

„Jsou to přece jen ještě tři čtyři dny, které ještě do zápasu zbývají. Ondra už začal s lehčí přípravou, masku i přilbu má připravenou," živil v sobě naději v neděli v Brně i Trpišovský.

Reklama

Související témata: