Hlavní obsah

Kúdela dostal od UEFA zatím stop na jeden zápas. Preventivně

Etická a disciplinární komise UEFA zasáhla proti slávistickému stoperovi Ondřeji Kúdelovi. Zastavila mu činnost na jedno utkání v evropských pohárových zápasech jako reakci na události, jimiž vyvrcholila osmifinálová odveta Evropské ligy mezi skotskými Rangers a Slavií v Ibrox Parku v Glasgowě. V závěru střetnutí se měl Kúdela údajně dopustit verbálního ataku s rasistickým podtextem vůči finskému legionáři v dresu Jezdců Glenu Kamarovi.

Ondřej Kúdela o tom, co řekl Glenu Kamarovi.Video: Sport.cz, SK Slavia Praha

 
Článek

Kúdela by ovšem se slávistickou výpravou stejně necestoval. Mistrovský klub z Edenu už dopoledne oznámil, že vhledem ke zhmožděnému nosu a horečkám zůstane v Praze.

„Byli jsme přitom rozhodnutí, že s námi na Arsenal poletí. Zvláště poté, co s reprezentací zvládl cestu do Walesu a vše, co ji provázelo. Jenže si přivezl zhmožděný nos, k tomu se přidala viróza a vysoké teploty, takže po lékařském vyšetření necestuje," objasňoval Trpišovského asistent Zdeněk Houštecký absenci zkušeného stopera.

Zhmožděný nos si Kúdela přivezl z kvalifikačního zápasu české reprezentace ve Walesu, kdy ho loktem do obličeje zasáhl velšský kapitán Bale.

Kúdela viněný z rasistické urážky striktně odmítl, že by na protihráče takto vyrukoval. Tvrdí, že o Kamarovi, fotbalistovi narozeném ve finském Tampere v rodině ze Sierra Leone, mluvil jako o zas.aném chlapíkovi a nikoli jako o zas. ané opici. Za verbální urážku se už omluvil.

Kamara a jeho skotský právník Aamer Anvaro však trvají na svém.

Slavia navíc uvádí, že po utkání cestou na společné jednání trenéra Rangers Stevena Gerrara a delegáta UEFA Kamara fyzicky v útrobách Ibroxu napadl Kúdelu.

„Padesát minut po skončení utkání jsme šli na schůzku, o kterou nás trenér Rangers požádal. Žili jsme v tom, že chtějí za účasti zástupců UEFA situace vyřešit. Jenže v tunelu se Kamara bez jediného slova vrhnul pěstmi na Kúdelu a pak utekl. Stál jsem dva metry od toho," potvrzoval trenér Slavie Jindřich Trpišovský

Foto: Ian Macnicol, Reuters

Trenér Rangers Steven Gerrard (vlevo)  a kouč Slavie Jindřich Trpišovský

Šetřením kauzy z osmifinálové odvety v Ibrox Parku pověřila UEFA španělského inspektora Antonia Garcia Alcaraze. Ten pochopitelně vyslechl i Kúdelu, samozřejmě online formou. Závěry svého šetření předal disciplinární komisi UEFA v pondělí.

Ta avizovala, že se celý případem bude zabývat ve čtvrtek, tedy v den, kdy Slavia hraje na Emirates Stadium v Londýně první čtvrtfinále Evropské ligy s Arsenalem.

Mezitím ovšem UEFA oznámila, že zahájila řízení s Ondřejem Kúdelou a Glennem Kamarou pro možné porušení paragrafu 14 nebo 15 disciplinárního řádu. Kúdelovi preventivně zastavila činnost na jedno utkání.

Informace se objevila na webových stránkách UEFA.

Ondřej Kúdela dostal do obličeje pěstí, říká šéf Slavie Jaroslav Tvrdík.Video: Sport.cz

Zmiňované paragrafy 14 a 15 mluví o urážce hráčů nebo jiných osob přítomných utkání v souvislosti s rasou, barvou pleti, vírou, etnickým původem, pohlavím či sexuální orientací. Hranice trestů začíná u zastavení činnosti minimálně na deset soutěžních zápasů.

Paragraf 15 se navíc zabývá vážným napadením, za které hrozí viníkovi trest minimálně na pět utkání.

Zastavení činnosti Kúdely přitom podle Etické a disciplinární komise UEFA nesouvisí s probíhajícím řízením ani případným příštím trestem.

„Slavia v úterý obdržela zprávu inspektora UEFA s návrhem dalších disciplinárních kroků proti hráčům Ondřeji Kúdelovi i Glenovi Kamarovi ohledně prošetřovaných incidentů," potvrdil pražský klub na svých oficiálních stránkách.

Verbální incident na hřišti mezi Ondřejem Kúdelou a Glenem Kamarou nadále zůstává v rovině tvrzení proti tvrzení. Inspektor UEFA šetření uzavřel s tím, že vzhledem k tomu, že neexistují přesvědčivé důkazy ke stanovení obsahu poznámky Kúdely, není schopen potvrdit, nebo vyvrátit popis události Kamarou nebo Zungou.

Věc byla postoupena k dalšímu řízení před Kontrolní, etickou a disciplinární komisí UEFA, která nyní musí posoudit všechny důkazy, zda došlo k urážce nebo inzultaci s rasovým podtextem.

„V mezidobí bylo hráči preventivně uloženo suspendování na jeden nadcházející UEFA zápas. Inspektor UEFA současně navrhl disciplinární postih Glena Kamary za jeho vážný fyzický útok proti Ondřeji Kúdelovi, k němuž došlo po zápase," uvádí Slavia s tím, že s ohledem na probíhající disciplinární řízení UEFA i šetření ze strany skotské policie nebude záležitost komentovat.

Reklama

Související témata: