Hlavní obsah

Philadelphia - Boston 2:4Bitva českých hvězd pro Bruins! Střelecky se prosadili Voráček, Zacha, Kubalík i Faksa

pan, rjmČTKSport.cz
Aktualizováno

V úterním programu NHL se gólově prosadili čtyři čeští hokejisté. Skórovali Jakub Voráček, Pavel Zacha, Radek Faksa a Dominik Kubalík, z výhry se ale mohl radovat pouze poslední jmenovaný, jehož Chicago zdolalo Faksův Dallas 4:2. Zacha s Voráčkem k brance přidali asistenci, ani jejich dvoubodový zápis však nestačil na vítězství. New Jersey prohrálo s Buffalem 3:5 a Philadelphia podlehla Bostonu 2:4. Bruins k výhře pomohl jednou gólovou nahrávkou David Pastrňák. Dvě asistence si v divokém duelu newyorských Rangers s Pittsburghem připsal Filip Chytil. Na jedné trefě poražených Penguins se podílel navrátilec do sestavy Radim Zohorna. Druhou výhru po návratu do branky Caroliny si připsal Petr Mrázek, Hurricanes porazili Floridu 5:2. Vítek Vaněček v brance Washingtonu těsnou prohru Capitals 0:1 s New York Islanders neodvrátil.

Foto: Derik Hamilton, ČTK/AP

Jakub Voráček se raduje z branky do sítě Bostonu

Článek

Pastrňák v 18. minutě v přesilové hře vymyslel zpětnou přihrávku na volného Patrice Bergerona a ten svým druhým gólem v zápase poslal Boston do vedení 2:0. Philadelphia skóre ve druhé třetině srovnala a velký podíl na tom měl Voráček.

Kladenský odchovanec nejprve přesným zakončením potrestal zaváhání českého beka Jakuba Zbořila, kterého obral o puk Travis Konecny, a o dvě a půl minuty později připravil přihrávkou přes osu hřiště branku pro Shaynea Gostisbeherea.

O vítězství Bostonu rozhodl v polovině třetí třetiny v oslabení Brad Marchand. Kanadský útočník zakončil přečíslení chytrou střelou mezi nohy brankáře Cartera Harta. Skóre duelu uzavřel svým třetím gólem Bergeron, který dvacet tři sekund před koncem trefil prázdnou branku Flyers.

Debut v NHL si odbyl dvaadvacetiletý brankář Bruins Jeremy Swayman. Mladý Američan dostal přednost před českým nováčkem Danielem Vladařem, který na ledě Flyers nastoupil v pondělí. Nezkušená brankářská dvojice má příležitost kvůli zdravotním potížím prvních dvou gólmanů Bruins. Tuukka Rask léčí zranění v horní části těla a Jaroslava Haláka sužuje koronavirus. Swayman v premiéře předvedl vynikající výkon, střelcům Flyers dovolil pouze dva góly z 42 střel a byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu.

"Celý zápas bojoval a svými zákroky nám dal šanci dovést utkání do vítězného konce, výborný výkon předvedl především ve druhé třetině. Před zápasem v šatně vypadal vyrovnaně a svůj klid dokázal přenést na hřiště," pochválil brankářského nováčka Bergeron.

Chicago vstoupilo do utkání s Dallasem lépe a v 30. minutě se dostalo do dvougólového vedení. Na 2:0 zvýšil po výborně sehraném úniku dvou proti jednomu Kubalík. Plzeňský odchovanec využil přihrávku Vinnieho Hinostrozy a pohotovou střelou překonal gólmana Jakea Oettingera. Ještě ve druhé části zvýšil na 3:0 Alex DeBrincat a zdálo se, že je rozhodnuto.

Ve třetím dějství Dallas dokázal duel zdramatizovat. Kontaktní gól na 2:3 vstřelil Faksa, který si před brankou našel odražený puk a připsal si pátou trefu v ročníku. Více ale hráči Stars nestihli, výhru Blackhawks zpečetil po asistenci Davida Kämpfa střelou do prázdné branky Patrick Kane.

"Výkon z třetí třetiny musíme přenést do dalších zápasů. Řekl bych, že jsme hráli opravdu dobře. Pokud vydržíme hrát v takovém tempu 60 minut, budeme mít opravdu velkou šanci vyhrát," řekl Faksa.

Rangers přestříleli Pittsburgh

New York Rangers porazili v gólově bohatém utkání Pittsburgh 8:4 a vyhráli potřetí z posledních čtyř zápasů. Na páté a osmé brance Rangers se asistencí podílel Chytil. V 33. minutě rodák z Kroměříže udržel puk za brankou, našel Kaapa Kakka, jehož vyraženou střelu vrátil do brankoviště Alexis Lafreniere a jeden z obránců Penguins dopravil puk do vlastní branky. Před osmým gólem našel Chytil povedeným pasem Pavla Bučněviče, který sám před brankářem Caseyem DeSmithem nezaváhal.

Druhý kanadský bod ve třetím zápase v NHL si připsal Radim Zohorna, jenž asistencí na čtvrté brance Pittsburghu pomohl zmírnit vysokou prohru. Bývalý hráč Mladé Boleslavi se i přes faul dokázal obtočit kolem obránce a předložil puk rozjetému Brianu Dumoulinovi. Obránce Penguins našel skulinu mezi tyčkou a betonem brankáře a uzavřel skóre.

Zacha oslavil 24. narozeniny gólem a asistencí, ale po utkání stejně neměl důvod k radosti. New Jersey na domácím ledě podlehlo Buffalu 3:5 a na vítězství čeká již čtyři zápasy.

První bod si Zacha schoval do poslední sekundy úvodní třetiny, kdy poslal před branku střílenou přihrávku a tečovaný kotouč se od brusle Jespera Bratta odrazil za brankovou čáru - 2:2. Chvíli po polovině zápasu si Zacha s Brattem role vyměnili a český útočník nadvakrát prostřelil Linuse Ullmarka v bráně Sabres.

Rychlé srovnání z hole Rasmuse Dahlina a dvě branky v závěrečné třetině otočily vývoj utkání zpět na stranu Buffala, které po rekordní sérii proher bodovalo popáté v řadě. "Je to skvělý pocit znovu vyhrávat. Kluci na střídačce se usmívají a nabírají zpět ztracené sebevědomí," radoval se Dahlin.

Z dalšího vítězství v brance Caroliny se těšil gólman Petr Mrázek. Tentokrát mohl s Hurricanes slavit získaný skalp silné Floridy (5:2).

"Byl to vyrovnaný zápas, kdy bylo hodně šancí na obou stranách. Hodně se to přelévalo," konstatoval po utkání v nahrávce pro média. "Zápas rozhodlo to, že jsme se dvakrát prosadili gólově v přesilovce. To Florida nedokázala," dodal.

Vaněček držel zápase Washingtonu proti New York Islanders čisté konto až do 53. minuty, kdy inkasoval z hole Brocka Nelsona. Capitals i přes výborný výkon českého brankáře prohráli třetí zápas z posledních pěti.

Reklama