Hlavní obsah

Verdikt UEFA o Kúdelovi rozčílil Kamarova právníka: Jednání Slavie je neuvěřitelné

Praha

Etická a disciplinární komise UEFA zahájila šetření případu slávistického obránce Ondřeje Kúdely a hráče Glasgow Rangers Glena Kamary z odvety osmifinále Evropské ligy v Ibrox Parku a podnikla v tomto případu první kroky. Ty se ale vůbec nelíbí Kamarovu právníkovi Aameru Anwarovi.

Ondřej Kúdela o tom, co řekl Glenu KamaroviVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

 
Článek

Vyšetřující inspektor UEFA vypracoval v pondělí zprávu, v níž uvedl, že nenašel žádný důkaz o rasistickém chování slávistického zadáka vůči Kamarovi. Naopak navrhl trest pro finského hráče Rangers tmavé pleti za napadení Kúdely v útrobách stadionu po zápase.

Věc byla postoupena k dalšímu řízení, nicméně Kúdelovi byl uložen provizorní jednozápasový trest, kvůli němuž nesmí nastoupit ve čtvrtečním čtvrtfinále Evropské ligy na hřišti Arsenalu. Tam by ale kvůli zranění z reprezentačního duelu s Walesem stejně necestoval.

Kamarův právník Anwar vydal k průběžnému rozhodnutí UEFA prohlášení, v němž neskrývá pobouření nad vývojem případu.

„UEFA provedla úvodní vyšetřování a provizorní jednozápasový trest pro Kúdelu udělá jen velmi málo pro důvěru v UEFA, že to myslí s vymýcením rasismu ve fotbale vážně. Musí naopak spustit robustní akci. Obhajoba ze strany Slavie se dá popsat jako naprosto neuvěřitelná nebo z říše fantazie," píše právník finského fotbalisty.

Připomíná také, že současný trest pro českého reprezentanta je jen symbolický, protože by proti Arsenalu stejně nenastoupil.

„Takový trest vyvolává jen málo důvěry u hráčů tmavé pleti, kteří musí čelit tak odporným útokům. Zdrcující důkazy proti Kúdelovi musí UEFA donutit k okamžité akci a tvrdému trestu (pro Kúdelu) za kriminální čin, z něhož je obviněn," dodal právník Anwar.

Jak by měla postupovat UEFA v případu Ondřeje Kúdely?
Neměl by dostat žádný trest. Ničeho závažného se nedopustil, na opačné tvrzení nejsou důkazy.
55,5 %
Jednozápasový trest za přiznané vulgarismy je adekvátní.
41 %
Šlo o jasný rasismus. Měl by dostat exemplární trest na mnoho zápasů
3,5 %
Celkem hlasovalo 80639 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen