Hlavní obsah

Španělsko a Nizozemsko slíbilo diváky na stadionech během fotbalového ME

Bilbao/Amsterodam
Aktualizováno

Španělsko a Nizozemsko se zavázaly, že budou moci na stadiony během fotbalového mistrovství Evropy pustit diváky. Bilbao a Amsterodam patří k dvanácti městům, jež budou "panevropský" šampionát odložený na letošek kvůli pandemii koronaviru hostit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Bilbao přislíbilo, že na stadion San Mamés může pustit zhruba čtvrtinu kapacity 53.000. Podobný počet lidí by mohl být v Johan Curyff Areně v Amsterodamu, kde místní úřady povolí minimálně 12 000 diváků s negativním testem na covid-19.

Španělská fotbalová federace nicméně později uvedla, že vzhledem k podmínkám baskické vlády diváci na tribunách moci být nebudou. Místní vláda totiž umožní otevření čtvrtiny stadionu v případě, že celostátně i regionálně klesnou čísla přenosu pod 40 případů na 100.000 obyvatel. K dnešku byl výskyt koronaviru 351 případů na 100.000 obyvatel regionálně a 161 celostátně. "Tyto podmínky se nedají splnit, což bude znamenat, že na tribunách nebudou diváci," varovala federace.

V Bilbau a Amsterodamu se budou hrát shodně tři zápasy základní skupiny a jedno osmifinále. V případě negativního epidemického vývoje nicméně mohou úřady aktuální postoj přehodnotit.

Přeložené mistrovství Evropy zahájí 11. června zápas Itálie s Tureckem se zatím neupřesněným počtem fanoušků na tribunách.

Země, které nedají evropské federaci UEFA garanci diváků na stadionech, riskují, že o šampionát přijdou. Z dvanácti měst je nejvíce v ohrožení Dublin. "Na doporučení vlády jsme dnes informovali UEFA, že vzhledem k pandemii covidu-19 nejsme v tomto okamžiku schopni poskytnout záruku minimálního počtu diváků na zápasech Eura 2020 v Dublinu," uvedla Irská fotbalová asociace.

Diváky na stadionu zatím nepřislíbilo ani Skotsko, které v glasgowském Hampden Parku hostí čtyři zápasy včetně duelů Česka v základní skupině D proti domácímu týmu a Chorvatsku. Třetí zápas ve skupině budou čeští fotbalisté hrát proti domácí Anglii v londýnském Wembley, které je hlavním stadionem turnaje se sedmi duely včetně obou semifinále a finále. Tamní úřady dokonce tvrdí, že by devadesátitisícová aréna mohla být na závěrečnou fázi ME plná.

S fanoušky na stadionech počítají také v Petrohradu, Kodani, Mnichově a Bukurešti. Dalšími hostitelskými městy jsou Baku a Budapešť. Definitivní rozhodnutí o stadionech pro ME by mělo padnout 20. dubna na kongresu UEFA.

Reklama

Související témata: