Hlavní obsah

Slavia uspěla s odvoláním, Sima je pro derby volný. Vrba rozhodnutí nekomentuje

Aktualizováno

Posledními výsledky se naladili na nedělní bitvu v Edenu. Letenští nejprve po reprezentační přestávce porazili v lize Teplice 7:2 a teď v poháru Jablonec 4:1. Během hodnocení postupu do semifinále je zastihla zpráva, že sešívaní o jednu ze svých klíčových postav nepřijdou. Fotbalista Slavie Abdallah Sima může nastoupit v nedělním derby se Spartou. Odvolací komise FAČR mu snížila disciplinární trest jen na jeden zápas.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Abdallah Sima, klíčový muž Slavie v podzimním pražském derby.

Článek

Slavia se odvolala proti dvouzápasovému trestu pro ofenzivního záložníka Abdallaha Simu za vyloučení ve 24. kole první ligy s Opavou. Devatenáctiletý senegalský kanonýr měl po verdiktu disciplinární komise Ligové fotbalové asociace přijít nejen o venkovní utkání nejvyšší soutěže v Brně, ale také o následné derby v Edenu se Spartou.

Obhájce titulu a lídr ligové tabulky uspěl. "Podle našeho posouzení se jednalo o zákrok na rozhraní žluté a červené karty. Při svém rozhodování jsme posuzovali zejména intenzitu zákroku a dále skutečnost, zda měl hráč Sima v úmyslu brankáře zasáhnout. Odvolací komise dospěla k závěru, že se jednalo o úmysl nepřímý, z přezkoumávání videozáznamu je dokonce patrné, že se hráč snažil střet s brankářem zmírnit," líčí předseda komise Vladimír Kristýn.

"Z těchto důvodů jsme rozhodli tak, že při stejném výroku o vině jsme hráči Simovi snížili trest na zastavení závodní činnosti na jedno soutěžní utkání. Závěrem dodávám, že odvolací komise je komisí naprosto nezávislou a hodnotí každý případ individuálně s posouzením všech jeho specifik a vzájemných souvislostí," přidává Kristýn.

„Pochopitelně, že jsem rád, že budu mít Simu na derby se Spartou k dispozici," uvítal verdikt kouč Slavie Jindřich Trpišovský. „Je to pozitivní zpráva, tak kvalitní hráč by samozřejmě chyběl. Navíc myslím, že za zákrok, který byl na hraně, byl distanc na dvě utkání moc přísným trestem. Zvlášť když byl ve střetnutí s Opavou vyloučen hned v úvodu, takže by stál vlastně tři zápasy."

Pro sešívané je autor jedenácti ligových tref klíčový. Podzimní derby na Letné rozhodl úvodními dvěma góly, sešívaní ho vyhráli 3:0.

„Pokud se týká Simy, jde o rozhodnutí FAČR. Oni musejí říct, proč tak rozhodli, já nemíním výrok hodnotit. Nebudu se vyjadřovat," s klidem odvětil trenér Sparty Pavel Vrba během tiskové konference po duelu s Jabloncem.

Rival každopádně slaví již před derby první vítězství, i když zatím jen diplomatické. „Nic nebrání v Andallahově startu v derby," pochvaluje si na svém twitterovém účtu Slavia, která se momentálně v Londýně chystá na první duel čtvrtfinále Evropské ligy proti Arsenalu.

Nálada v derby kolikrát nerozhoduje

Slavia bude znovu favoritem, nicméně Sparta pojede do Edenu v dobré náladě. Pod Vrbovým vedením se jí daří, dává hodně gólů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal ze Sparty během utkání čtvrtfinále MOL Cupu s Jabloncem.

„Těžko hodnotit. Víte, jak to v derby je, kolikrát ani nerozhoduje, v jakém je kdo rozpoložení nebo jaké má k dispozici hráče. Je to úplně jiný zápas," poznamenává v rozhovoru pro klubový web kapitán Bořek Dočkal.

„Samozřejmě je fajn, že víme, že se nám daří. Poslední zápasy jsme zvládali dobře a vytvářeli si hlavně hodně šancí. Teď je jenom na nás, přenést to i do derby. Nejet tam jen bojovat, ale snažit se je porazit fotbalem, ne soubojovostí. Samozřejmě se soubojům nevyhneme, ale věřím, že když dáme balon na zem a budeme se snažit hrát tak jako v posledních zápasech, tak jsme schopni tam uspět," věří Dočkal.

Reklama