Hlavní obsah

Fotbalisté Slavie se nepřipojili k pokleknutí, boj s rasismem vyjádřili jinak

Fotbalisté Slavie se před začátkem úvodního utkání čtvrtfinále Evropské ligy nepřipojili k hráčům domácího Arsenalu, kteří před výkopem poklekli na podporu hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží). Pražané vyjádřili v Londýně svůj boj proti rasismu tak, že se okolo středového kruhu společně chytili kolem ramen.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Fotbalisté Slavie před zápasem s Arsenalem

Článek

Švédský rozhodčí Andreas Ekberg neměl ke gestu slávistů příliš pochopení. Když se Pražané před začátkem objali kolem ramen, přišel k nim a naznačil, ať zaujmou své pozice na hřišti před výkopem. Následně se sudí přidal k hráčům Arsenalu, kteří na trávníku poklekli.

"Slavia je mezinárodní a multikulturní klub a svoji podporu UEFA Respect programu a boji proti rasismu, ale i dalším projevům nesnášenlivosti, xenofobie nebo antisemitismu, vyjádřila společným objetím našich hráčů. Slavia rasismu říká jasné ne. Nedávno jsme i natočili videospot proti rasismu a dnešní gesto je součástí našeho příběhu," uvedla Slavia na svém webu.

K pokleknutí se na konci března nepřipojili ani čeští reprezentanti v utkání světové kvalifikace ve Walesu. Boj proti rasismu a dalším projevům nesnášenlivosti národní tým vyjádřil tak, že hráči ukázali na nápis na rukávu dresu, odkazující na kampaň s názvem UEFA Respect.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Fotbalisté Arsenalu před zápasem s pražskou Slavií

Před třemi týdny v závěru odvety osmifinále Evropské ligy v Glasgow obvinil hráč domácích Rangers Glen Kamara slávistu Ondřeje Kúdelu z rasismu. Český stoper sice přiznal neslušné vyjádření, ale rasistickou urážku důrazně popřel stejně jako pražský klub. Následně podle červenobílých Kamara Kúdelu zhruba hodinu po zápasu v tunelu do kabin fyzicky napadl.

Událostmi se zabývá disciplinární komise UEFA. Kúdelovi z preventivních důvodů zastavila na jedno utkání činnost, na hřišti Arsenalu by ale zkušený stoper stejně nemohl nastoupit kvůli zdravotním problémům.

Reklama

Související témata: