Hlavní obsah

Hodně lidí nás odepisuje, ale na tomto zápasu můžeme stavět, tvrdí hrdina Sparty Machovský

Liberec

Poprvé naskočil do play off až v Liberci, první zápas i přes výtečný výkon ještě prohrál 2:3 v prodloužení. Ovšem hned ve druhé partii si gólman Sparty Matěj Machovský připsal čisté konto! Vítěz základní části tentokrát zdemoloval Liberec jasně 5:0 a stav v semifinále snížil na 1:3 na zápasy.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Sparty Matěj Machovský.

Článek
Fotogalerie

„Vyšel nám začátek, kdy se nám podařilo dát šťastné góly. Tlak Liberce pak otupil náš gólman Machovský, který podal skvělý, opravdu nadstandardní výkon. Úplně to zavřel, a i když byl Liberec lepší, nepodařilo se mu skórovat," pochválil kouč vítěz Miloslav Hořava gólmana.

Machovský zaskočil ve třetím semifinále v Liberci za dosavadní jedničku Alexandra Saláka, jenž byl s manželkou u porodu. Chytal poprvé od konce základní části po měsíčním soutěžním půstu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva brankář Sparty Alexander Salák a brankář Sparty Matěj Machovský.

„Nebylo to nic lehkého. Semlelo se takhle, že Saša byl u porodu a nevědělo se, kdy přijede zpátky. Člověk se však na to nachystá jako na každý zápas a doufá, že ho trefí něco navíc. Včera se nám to bohužel nepodařilo udržet, dnes už to bylo lepší, sehráli jsme všechno líp," zhodnotil první triumf Sparty v sérii s Libercem. Pod Ještědem odchytal i druhou partii, kterou už Salák sledoval ze střídačky.

Zatímco ve středu inkasoval třikrát v oslabení, nyní všechny přesilové hry soupeře se svými parťáky eliminoval. Zdá se, že Sparta našla na velkou zbraň soupeře recept.

„Těžko říct. Přijde mi, že mají nekonečné množství možností. U nich je každá přesilovka extrémně nebezpečná. Odehráli jsme je o dost líp jako tým než v předchozím zápase. Týká se to i mě. Zápas předtím mě párkrát prostřelili, teď se nám to povedlo a z toho plynulo, že jsme přesilovky ubránili," nabídl svůj pohled Machovský, který udržel v play off druhou nulu v kariéře.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Jan Buchtele ze Sparty a brankář Liberce Petr Kváča.

V Liberci měl fůru práce především v závěrečné třetině, během prvních čtyřiceti minut čelil jen 11 střelám. „Někdy to tak bývá. Hráli jsme dobře, ale potom jsme začali dělat nějaké fauly, z čehož těžili a z toho tlak plynul. Vědu bych z toho nedělal. Musíme se vyvarovat oslabení a bude to lepší," poznamenal a vrátil se ještě v čase do prostřední třetiny. „Ta byla důležitá. Hráli jsme pár oslabení a nepustili jsme je ke střele, aby jako den předtím dali gól. A když jsme hned na začátku třetí třetiny přidali čtvrtý gól, všem se hrálo lépe," přiznal.

Jak těžké po psychické stránce bylo jít do čtvrtého zápasu za stavu 0:3 na zápasy? „Odepisuje nás hodně lidí, nic lehkého to není, ale musíme se připravit na každý zápas, stejně jako jsme se připravili na tento a na tom můžeme stavět," věří stále v semifinálový zvrat. V neděli však musí odvrátit další mečbol. Nakolik vysoká výhra zvýšila sparťanské sebevědomí? „Je to jedno, kolik v play off vyhrajete, jestli 1:0, 5:4 nebo v prodloužení. Asi bych to nehrotil. Zvládli jsme těžký zápas, ale den předtím byl zápas taky extrémně těžký. Na tom musíme stavět dál, poučit se z toho, co jsme udělali špatně a vyhrát příští zápas," uzavřel Machovský.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín