Hlavní obsah

Trest Kúdelovi je nepřiměřený, ty pro hráče Rangers neodpovídají jejich proviněním, říká Károlyi

Praha

Jedenatřicet let pracoval JUDr. Alexander Károlyi v nejvyšší domácí disciplinární komisi. Jednadvacet let ji vedl. Nyní je Ombudsmanem ČOV a podílel se a podílí na mnoha legislativních záležitostech týkajících se sportu. Rozhodnutí disciplinární komise UEFA v „kauze Kúdela" však považuje za nesprávné a nekompetentní, jak řekl v exkluzivním rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Sport.cz

Alexander Károlyi, Ombudsman ČOV.

Článek

Obránce Slavie Ondřej Kúdela dostal trest na deset zápasů ve všech soutěžích UEFA, tedy i na mistrovství Evropy, za údajnou rasistickou urážku hráče Rangers Glena Kamary, která mu ale nebyla prokázána. Je to adekvátní trest, nebo příliš vysoký?

Především musím zdůraznit, že celou kauzu znám pouze z médií, a navíc trest uložený Ondřeji Kúdelovi není definitivní, protože hráč má právo se proti němu odvolat. Pojem adekvátní nebo příliš vysoký trest žádný disciplinární řád nezná. Je však třeba zdůraznit, že jakékoli projevy rasismu jsou nejenom ve sportu, ale i v celé společnosti nepřijatelné, a je nesporné, že je nutné je zcela nekompromisně eliminovat. Na druhou stranu, disciplinární trest nesmí být nikdy pomstou a při rozhodování o něm musí být provinění zcela prokázáno a přitom disciplinárka musí respektovat i polehčující okolnosti.

Ty ale disciplinárka UEFA zřejmě neakceptovala...

Disciplinární spis má údajně přes 130 stran různých stanovisek, vyjádření a video záznamů, a tak doufám, že jsou jeho součástí i vyjádření rozhodčích, delegátů, samozřejmě Ondřeje Kúdely a Glena Kamary, včetně svědectví hráčů obou týmů, kteří stáli v bezprostřední blízkosti, a podobně. U Ondřeje Kúdely bych za polehčující okolnosti považoval skutečnosti, že projevil upřímnou lítost, před proviněním neměl problémy se sportovním chováním, napomáhal při objasňování případu a mohl být i vyprovokován. Věřím, že neříkám nic nového, co by hráč a jeho právní zástupci neznali, pouze odpovídám na vaši otázku. S přihlédnutím k výše uvedenému je Kúdelův trest nepřiměřený, navíc z hlediska jeho výše bude zasahovat i do mistrovství Evropy, což je jiná soutěž, než ve které se údajně provinil.

Setkal jste se za své jednatřicetileté praxe s rasismem v československém a českém fotbale?

Bohužel setkal, zvláště po revoluci, kdy u nás začali působit i hráči jiné barvy pleti. Jednalo se však většinou o rasistické projevy ze strany části rádoby fanoušků, kteří do vyspělé společnosti ani nepatří.

Kamara napadl fyzicky v útrobách stadiónu Kúdelu, což vidělo několik svědků. Dostal tři zápasy, není to málo?

Disciplinární tresty za tělesné napadení soupeře mimo hrací plochu je třeba posuzovat velmi rigorózně. V tomto případě už se nejedná pouze o fotbalové provinění, ale má přesah i do oblasti trestního práva. Pokud se tak stalo při setkání v útrobách stadionu, na schůzce delegáta UEFA a trenérů obou týmů, tak to je zvláště alarmující. Rovněž nerozumím rozhodnutí, že hráč Kamara dostal trest na pět zápasů a na základě jakési „apelace" jeho advokáta mu UEFA trest snížila na tři zápasy. Z faktického i procesního hlediska jsou tato rozhodnutí neodpovídající a trest pro Kamaru iluzorní.

Útočník Rangers Kemar Roof dostal za brutální faul na brankáře Koláře, kterého vážně zranil a ohrozil na životě, trest na čtyři zápasy. Odpovídá tento trest provinění?

Neodpovídá. V tomto případě se jednalo o tělesné napadení na hrací ploše, ale bohužel došlo při něm i k vážnému zranění brankáře Ondřeje Koláře, které mělo za následek jeho odstoupení ze hry a následnou léčbu. I z těchto faktů vyplývá, že UEFA, podle mého názoru, nepřihlédla při udělování tresu Kemaru Roofovi k těmto závažným skutečnostem, o dalších souvislostech ani nemluvě.

Odpovídá pokuta Rangers v přepočtu 234 000 korun tomu, co se dělo po zápase uvnitř stadiónu, kde dokonce měly být úmyslně zakryté kamery?

Jakákoliv moje odpověď na tuto otázku by byla pouze spekulativní, protože objektivně nevím, k jakým konkrétním proviněním nebo nerespektování fotbalových norem došlo po utkání v útrobách stadionu. UEFA deleguje na své zápasy dostatečný počet nejenom rozhodčích, ale i delegátů a dalších pozorovatelů, tudíž předpokládám, že tato „delegace" vše posoudila objektivně.

Do kauzy hodně vstupoval Kamarův advokát, který se údajně snažil maximálně snížit výši jeho trestu, a naopak napadl výrok UEFA, že trest Kúdelovi je směšný a neodpovídá snaze vymýtit z fotbalu projevy rasismu.

Pochopitelně nemám žádné informace, jak se choval advokát Glena Kamary, ale jeho údajná kritika rozhodnutí UEFA, že Kúdelův trest je neodpovídající, je podle mého názoru subjektivní a nekompetentní.

Jaké možnosti má nyní Kúdela, aby mu byl trest případně zmírněn?

Nepochybuji o tom, že Ondřej Kúdela a jeho právní zástupci vědí, jak mají postupovat. Jeho možnost vidím v kvalifikovaně podaném odvolání nebo v žádosti o prominutí části uloženého trestu.

Je podle vašeho názoru desetizápasový trest pro Ondřeje Kúdelu adekvátní?
ano
4,5 %
ne
95,5 %
Celkem hlasovalo 122639 čtenářů.

Reklama

Související témata: