Hlavní obsah

Zářez v Třinci! Rozhodčí Hejduk ovlivnil zápas a má zastavenou činnost

Zatímco v případě odvolaného gólu hokejistů Mladé Boleslavi v první třetině rozhodujícího sedmého semifinálového duelu s Třincem postupovali sudí správně, ve třetí třetině podle vyjádření komise rozhodčích zásadně pochybili, když nenařídili trestné střílení ve prospěch Bruslařského klubu, čímž zásadně ovlivnili průběh utkání. Hlavní arbitr Oldřich Hejduk má kvůli tomu zastavenou činnost.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Rozhodčí uznali třineckou námitku a branku Mladé Boleslavi neuznali.

Článek

V čase 46:23 se útočník Středočechů Maris Bičevskis dostal za bezbrankového stavu při třinecké přesilovce 5 na 3 do přečíslení, když jej ale hokejkou zasáhl do rukou Tomáš Marcinko. Sudí ale nevylučovali a o půl minuty později poslal Oceláře do vedení Martin Růžička, jehož gól se později ukázal jako vítězný.

„Bohužel, jednalo se o zásadní pochybení, které ovlivnilo průběh utkání," uznal předseda komise rozhodčích Vladimír Šindler, že Mladá Boleslav měla dostat výhodu trestného střílení.

„Komise zastavila Oldřichu Hejdukovi delegace k dalším zápasům a uložila mu finanční trest v maximální možné výši podle profesionální smlouvy rozhodčího," dodal.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hráči Třince se radují z gólu, vlevo autor Martin Růžička.

Ve druhém zkoumaném případu ze 13. minuty, kdy rozhodčí Hejduk s Hodkem nakonec po trenérské výzvě Třince neuznali gól Bičevskise kvůli kontaktu Jana Stránského s gólmanem Ondřejem Kacetlem na hranici brankoviště, bylo rozhodnuto v souladu s výkladem pravidel.

„Útočící hráč strčil bezprostředně před dosažením gólu rukou do helmy brankáře a ovlivnil tak možnost, aby brankář plnohodnotně zakročil," vysvětlil Šindler.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hráči Mladé Boleslavi se radují z gólu, který ale rozhodčí neuznali.

„Rozhodující je, že ke kontaktu došlo v prostoru brankoviště, nikoli skutečnost, že útočící hráč se bruslemi nacházel mimo něj," doplnil předseda komise rozhodčích.

Třinec nakonec vítězný duel vyhrál 3:0, Mladoboleslavští v čele se svým koučem Pavlem Paterou si na výkon mužů v pruhovaném stěžovali. Patera byl dokonce vykázán ze střídačky poté, co po Růžičkově gólu upozorňoval na předešlý Marcinkův faul a rukou se pokusil u střídačky zadržet sudího Hejduka.

„Všichni víme, že to nebylo fér. Zápas rozhodl úplně někdo jiný. My jsme na kluky hrdí, odmakali celou sezonu a je škoda, že se to neodehraje fér v sedmém zápase. Tohle je hnus, tomu se člověk musí jen smát," durdil se olympijský vítěz z Nagana a čtyřnásobný mistr světa.

Reklama

Související témata: