Hlavní obsah

Ve Washingtonu se mu o tom mohlo leda zdát. Vrána zažil parádní debut za Detroit

Naskočil na led z trestné lavice, kde odpykával dvě minuty za příliš mnoho hráčů na ledě a po přesném pasu Gustav Lindströma se okamžitě dostal do sólového uniku. Hokejový útočník Jakub Vrána jej vyřešil parádní ranou nad vyrážečku brankáře Chicaga Kevina Lankinena a ve 29. minutě tak svůj debut za Detroit ozdobil gólem na 2:1. Ten se nakonec ukázal jako vítězný, a i díky němu byl pětadvacetiletý odchovanec Letňan vyhlášen po výhře 4:1 druhou hvězdou utkání. Premiéra za Rudá křídla dopadla na výbornou.

Foto: Tim Fuller, Reuters

Český hokejový útočník Jakub Vrána slaví svou trefu v dresu Detroitu v utkání NHL proti Chicagu Blackhawks.

Článek
Fotogalerie

Měli jsme tady frustrovaného hráče, proto jsme se ho rozhodli poslat pryč. Tak vysvětloval generální manažer Washingtonu Brian MacLellan, proč Capitals v pondělí krátce před uzávěrkou přestupů poslali Vránu ještě se Slovákem Pánikem a dvěma právy výběrů v draftu do Detroitu výměnou za Kanaďana Manthu.

Vrána tím sice letos přišel o šanci bojovat o Stanleyův pohár, v Red Wings by ale měl dostat mnohem větší prostor na ledě. Může tak ukázat, že bylo chybou Capitals se ho zbavovat.

Čtvrteční souboj s Blackhawks to dokázal. Vrána, kterého kouč Jeff Blashill zařadil do druhé útočné formace po bok Michaela Rasmussena a Valtteriho Filppuly, strávil na ledě téměř 17 minut, což se mu za posledních 22 duelů v dresu Washingtonu poštěstilo jen jednou - 20. března proti NY Rangers.

Foto: Carlos Osorio, ČTK/AP

Vítězný gól Detroitu Red Wings oslavuje jeho střelec - útočník Jakub Vrána.

A hlavně se dočkal i možnosti chodit na přesilové hry, o čemž si u Capitals mohl nechat tak akorát zdát... Dvanáctý gól v sezoně, ale teprve druhý za posledních šestnáct zápasů, byl třešničkou na vydařeném debutu za Detroit.

„Bylo to důležité. Když se od vás čekají góly a prosadíte se hned v prvním zápase, může se vám dýchat trochu lépe. Tlak neroste. Věřím, že mu gól hodně pomůže," přeje si Blashill.

Vrána sice po utkání novinářům na tiskové konferenci k dispozici nebyl, ke svému trejdu do Detroitu se ale krátce vyjádřil už po prvním tréninku s týmem.

Foto: Carlos Osorio, ČTK/AP

Radost v podání hokejistů Detroitu Red Wings. Gólman Thomas Greiss (29) přijímá gratulaci od českého útočníka Jakuba Vrány (15) po utkání s Chicagem Blackhawks.

„Doufám, že ukážu, co umím a využiju šance, jak nejvíce to půjde. Když vás někdo chce, motivuje mě to, abych ze sebe vydal maximum a pomohl klubu k úspěchům," prohlásil majitel stříbra z MS osmnáctek z roku 2014 a účastník předloňského seniorského MS.

Reklama