Hlavní obsah

UEFA znovu varovala kluby před založením uzavřené superligy

Nyon

Evropská fotbalová unie (UEFA) znovu varovala kluby před vytvořením uzavřené superligy. Pohrozila jim soudy, vyloučením z evropských pohárů nebo zákazem startu jejich hráčů v reprezentačních soutěžích.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

UEFA má v pondělí oznámit změnu formátu Ligy mistrů a dnešním prohlášením, které podpořili představitelé španělské, anglické a italské ligy i tamních svazů, reagovala na sílící spekulace, že některé celky chtějí vytvořit vlastní elitní soutěž.

"Doslechli jsme se, že některé anglické, španělské a italské kluby plánují založení uzavřené superligy," uvedla UEFA. "Pokud by se tak stalo, jsme my i FIFA připraveni se bránit všemi dostupnými prostředky," dodala.

"Společně se postavíme proti tomuto cynickému projektu, který je založen výhradně na zájmech několika klubů. Přitom v současnosti svět potřebuje především solidaritu. Fotbal je navíc založen na soutěžení, nic jiného nepřichází v úvahu," uvedla UEFA.

Zopakovala také, že za založení elitní uzavřené ligy budou kluby vyloučeny ze všech domácích i evropských a světových soutěží. Jejich hráči navíc přijdou o možnost nastupovat za reprezentaci.

"Děkujeme klubům v ostatních zemích, zejména ve Francii a Německu, že se k tomu (založení superligy) nepřidaly. Vyzýváme fanoušky, politiky, prostě všechny, co milují fotbal, aby nám pomohli proti tomu bojovat. Sobeckost menšiny musí skončit. Dost je dost," uvedla UEFA.

Reklama

Související témata:
Varování
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava