Hlavní obsah

Fotbalová LM od roku 2024 bude mít 36 účastníků, nebude se hrát ve skupinách

Evropská fotbalová unie UEFA schválila reformu Ligy mistrů, která od sezony 2024/25 bude mít 36 místo současných 32 účastníků. Základní fáze elitní soutěže se v novém formátu nebude hrát v tradičních skupinách, ale jako jedna liga se všemi týmy.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Vysmátá hvězda PSG - Neymar. Francouzský celek je v semifinále Ligy mistrů.

Článek

"Švýcarský model" Ligy mistrů byl v pondělí představen poté, co dvanáct fotbalových velkoklubů z Anglie, Španělska a Itálie oznámilo založení nezávislé a uzavřené superligy, což UEFA ostře odsoudila.

Každý účastník pozměněné Ligy mistrů má garantováno minimálně 10 zápasů s 10 různými soupeři, pět doma a pět venku. Nejlepších osm týmů se automaticky kvalifikuje do vyřazovací fáze. Mužstva na deváté až 24. příčce se utkají v play off na dva zápasy o zbývajících osm pozic v jarním osmifinále.

Čtyři volná místa v elitní soutěži připadnou celkům, které se do Ligy mistrů nedokázaly kvalifikovat ze svých domácích soutěží, ale jsou vysoko v pořadí klubových koeficientů UEFA díky pohárovým úspěchům z minulých let.

Všechny zápasy upravené Ligy mistrů se opět uskuteční uprostřed týdne, dosavadními hracími dny byly úterý a středa. Soutěž bude otevřená všem mužstvům na základě jejich výsledků v domácích ligách a následných předkolech.

Reklama