Hlavní obsah

O nás bez nás, tak to teda ne! Fotbalisté po vzniku Super ligy zuří

Vznik nové evropské soutěže budí ve světě ohromné vášně. Projekt dvanácti fotbalových velkoklubů s honosným názvem Super liga je palčivým tématem pro mnohé sportovní experty, organizace, politiky, ale i hráče, kteří ligu mají tvořit.

Foto: Stu Forster, Reuters

Bruno Fernandes (vlevo) byl jedním z prvních hráčů zakládajícího týmu, kteří se proti vzniku Super ligy postavili

Článek

Novou ligu, kterou založily Manchester United, Juventus, Real Madrid, Liverpool, Chelsea, Manchester City, Arsenal, Tottenham, Barcelona, Atlético Madrid, AC Milán a Inter Milán, odsuzují představitelé UEFA, FIFA, předseda olympijského výboru Bach, ale i například sami hráči Manchesteru United.

Ti zuří poté, co se o své účasti v Super lize dozvěděli až z médií a k radosti jim nepřidalo ani to, že právě jejich zaměstnavatel v nové organizaci hraje hlavní roli. Majitel klubu Ed Woodward tak uspořádal mimořádnou schůzku, aby hráče uklidnil.

Woodward se hráčům snažil vysvětlit, jakou má klub v superlize pozici a jaké má pro ně účast výhody. Zdroje z okolí klubu hovoří o tom, že přijetí informací ze strany hráčů bylo přinejmenším hodně vlažné.

Hráčům vadilo hlavně to, že s nimi předtím nikdo nejednal a že jejich trenér Ole Gunnar Solskjaer byl vystaven tlaku médií, jako kdyby za účast týmu v Super lize mohl on. Ed Woodward byl už dříve za své počínání zkritizován prezidentem UEFA.

Aleksander Čeferin tvrdí, že mu krátce před oznámením vzniku Super ligy Woodward říkal, že souhlasí s reformami Ligy mistrů a že jediné, na čem mu záleží, je finanční fair play. Přitom už byl evidentně domluven jinde. Šéf UEFA dodal, že to bylo jako hřát si na prsou hada.

Jako první z hráčů zakládající dvanáctky klubů projevil svůj nesouhlas hvězdný záložník Bruno Fernandes. Ten sdílel na svém twitteru kritický příspěvěk svého spouluhráče z portugalské reprezentace a hráče Wolves Daniela Podenceho a okomentoval jej slovy: "Sny si nelze koupit."

Reklama

Související témata: