Hlavní obsah

Super liga bude jasný úspěch! Jsme svázáni krví, hlásil šéf Juventusu. Pak přišel ponižující krach

Hněv fanoušků, politiků či fotbalových legend napříč Evropou, zdá se, rozmetal elitářský projet uzavřené Super ligy, z něhož po odstoupení šesti anglických klubů zbylo už jen torzo s šesti celky, pouhých 48 hodin po jeho vyhlášení. I když část zakladatelů se odmítá vzdát. Třeba šéf Juventusu Andrea Agnelli trvá na tom, že projekt je předurčen k úspěchu a dvanáct zakládajících klubů je spojeno krví.

Foto: Massimo Pinca, Reuters

Prezident Juventusu a zástupce Super ligy Andrea Agnelli.

Článek

„Uzavřeli jsme pakt pokrevního spojenectví, které váže naše kluby dohromady. Projekt Super ligy má stoprocentní šanci na úspěch. Jdeme vpřed," uvedl Agnelli pro středeční vydání listu La Republica. Deník doplnil, že rozhovor byl pořízen v úterý pozdě večer před online schůzkou mezi zástupci zakladatelských klubů (Manchester United, Manchester City, Arsenal, Totteham, Liverpool, Chelsea, Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Juventus, Inter Milán, AC Milán).

Zatím není zřejmé, co na schůzce padlo, ale z vyjádření šestice odstoupivších anglických účastníků je evidentní, že ono pokrevní spojenectví mělo poměrně jepičí život. Proklínaní kluboví majitelé předních týmů Premier League, jimž byla vyčítána hamižnost a pohřbení úžasné historie tohoto sportu, před ohromnou vlnou protestů kapitulovali a podle všeho by rádi na nevydařené dobrodružství s miliardářským projektem co nejrychleji zapomněli.

Agnelliho slova jsou také v ostrém protikladu ke krokům jednoho z hlavních architektů Super ligy - výkonného viceprezidenta Manchesteru United Eda Woodwarda, jenž krátce před oznámením o vystoupení United ze Super ligy sdělil, že ke konci roku na svoji funkci v klubu rezignuje.

Rychlost, jakou tváří v tvář zlobě fanoušků události zejména v Anglii nabraly, představuje ponižující porážku především pro předsedu Super ligy Florentina Péreze z Realu Madrid, ale také pro americké majitele Manchesteru United, Liverpoolu a Arsenalu, kteří sehráli v projektu hlavní role.

Podle zákulisních zpráv sice hrozí klubům za opuštění Super ligy, k níž se měly podpisem zavázat minimálně na tři roky, vysoké finanční pokuty, ale minimálně pro ty anglické je to nejspíš přijatelná cena za alespoň částečnou záchranu reputace a odvrácení drakonických sankcí ze strany UEFA a FIFA.

I po hektických událostech posledních hodin však vydala Super liga prohlášení, že i tak „je přesvědčena o nutnosti změnit status quo v evropském fotbale".

Reklama

Související témata: