Hlavní obsah

Bilbao a Dublin přišly o zápasy fotbalového ME, nahradí je Sevilla a Petrohrad

Aktualizováno

Bilbao a Dublin přišly o pořádání zápasů letního fotbalového mistrovství Evropy, protože nemohly vzhledem ke koronavirové situaci garantovat přítomnost diváků na tribunách. Generalita evropského fotbalu o tom rozhodla během páteční videokonference, během níž se jí dostalo ujištění, že i Mnichov bude pořadatelským městem. Do Allianz Areny však bude mít na zápasy přístup jen 14 500 diváků. Naopak v Budapešti v Puskás areně by měly být během EURO ochozy plné.

Foto: Zdeněk Pavlis

Jediná Puskás arena v Budapešti by měla být během evropského šampionátu plná diváků.

Článek

Bilbao a Dublin měly hostit po třech zápasech základní skupiny E, v níž hrají Španělsko, Švédsko, Polsko a Slovensko, a také každý jedno z osmifinálových utkání. Ani jedno město však po páteční videokonferenci výkonného výboru UEFA už mezi tuctem pořadatelských měst nefiguruje.

Tři zápasy základní skupiny v Dublinu byly přesunuty do Petrohradu, osmifinále, které se mělo na stadionu Aviva rovněž konat, bude hostit londýnské Wembley.

Petrohrad už měl přiděleno pořadatelství tří duelů skupiny B a jednoho čtvrtfinále, teď tedy bude hostitelem celkem sedmi zápasů.

Španělsko o pořadatelství nepřijde, jen Bilbao nahradí Sevilla a tamní Estadion La Cartuja, do jehož ochozů by na utkání mistrovství Evropy mohlo projít 30 procent diváků z celkové kapacity tribun.

Mnichov naopak mezi pořadatelskými městy zůstal nadále. V červnu se počítá v Německu se zlepšením koronavirové situace, takže do Allianz Areny by minimálně 14 500 diváků mohlo přijít.

Dalšími pořadateli turnaje, který se loni nekonal kvůli pandemii koronaviru, jsou Londýn, Glasgow, Řím, Baku, Budapešť, Bukurešť, Kodaň a Amsterodam. Všechna tato města už dříve přislíbila, že během turnaje alespoň zčásti stadiony zaplní.

Česká reprezentace odehraje první dva zápasy v základní skupině D proti Skotsku a Chorvatsku 14. a 18. června v glasgowském Hampden Parku a 22. června se střetne s Anglií v londýnském Wembley.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Petrohradská arény vypadá z Něvy skutečně jako vesmírný koráb, který přistál na břehu Finského zálivu.

Generalita evropského fotbalu měla původně rozhodnout už v pondělí na zasedání výkonného výboru ve švýcarském Montreux, na které navazoval kongres UEFA.

Vše ale přehlušilo dění kolem ohlášeného vzniku Super Ligy.

Tím vznikl prostor, aby vynesení definitivního verdiktu o pořadatelských městech bylo odloženo na pátek. Z původních dvanácti měst jich nakonec zůstalo jedenáct, přičemž navíc došlo k rošádě mezi španělskými městy.

UEFA totiž požaduje garanci, že na zápasy mistrovství Evropy budou stadiony zaplněny alespoň z 25 procent

Podle momentálního stavu zatím jen Budapešť přislíbila, že by se v Puskás Areně mohlo hrát před plným hledištěm.

Nakolik bude využita divácká kapacita stadionů?
100 %Budapešť
50 %Petrohrad a Baku (podmíněno negativními testy)
25 - 33%Amsterdam, Bukurešť, Kodaň, Glasgow, Sevilla.
25%Londýn (na zápasy ve skupinách a osmifinále, na semifinále a finále by ale měla být kapacita vyšší), Řím.

Petrohrad a Baku pak avizují, že by divácká kapacita tamních stadionů mohla být naplněna z poloviny.

Reklama

Související témata: